pixabay.com
Foto: Ilustracija

Proizvodnja u Rusiji je u septembru bila najveća za više od šest godina, tačnije od januara 2017. godine, saopštio je danas Markit ekonomiks, navodeći da je indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji u septembru porastao na 54,5 odsto, sa avgustovskih 52,7 odsto.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, rast ekonomske aktivnosti.

Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, glavni uzrok za ovaj porast PMI je brz rast proizvodnje i novih narudžbina, podstaknut pre svega domaćom potražnjom.

Broj novih radnih mesta je najviše porastao od novembra 2000. godine, a poslovno raspoloženje se popravilo u odnosu na prethodni mesec.

Kako prenosi Komersant, u istom periodu je rekordno porasla kupovina sirovina, a prema mišljenju analitičara, ruske kompanije na ovaj način žele da stvore rezerve zbog oscilacija vrednosti ruske rublje i porasta inflacije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here