Đ. Janković
16. festival glumačkih ostvarenja u Vukovom domu kulture u Loznici

Dokumentarnim filmom o Draganu Tošiću, nekadašnjem predsedniku Kulturno – umetničkog društva “Karadžić”, predsedniku stručnog žirija i jednog od njegovih osnivača, u ponedeljak uveče svečano je otvoren 16. festivala glumačkih ostvarenja u Vukovom domu kulture u Loznici. Od ove godine festival i nosi ime Dragana Tošića koji je prošle godine u vreme njegovog održavanja iznenada preminuo. Prve festivalske večeri publiku je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić, koji je otvorio ovogodišnji festival.

– Glumci su ljudi koji nam pokazuju neki bolji put i za dosadašnjih 15 festivala upoznali smo glumce čije su umetničke sposobnosti takve da se mogu meriti sa sposobnostima profesionalnih glumaca. Otkada su “Srbske novine” 1850. objavile tekst “Evo nam teatra i u Loznici našoj” pa do danas Loznica nije nikada bila kulturna provincija. Loznička publika je obrazovana za pozorište što je dokazala nebrojeno puta. Za deceniju i po trajanja festivala odgledali smo više od 100 predstava, a Loznica je i dala mnogo glumačkoj branši i s ove pozornice Vukovog doma kulture smo pod reflektore profesionalnih pozorišta ispratili na desetine studenata glume – kazao je Ljubinko Đokić.

Bogat program

Do 10. aprila svako veče će na lozničkim daskama koje život znače biti izvođene takmičarske predstave. Kao i minulu deceniju i po, biće biran glumac večeri, a na kraju festivala uručene nagrade za mušku i žensku najbolju glavnu ulogu, najbolje muške i ženske epizodiste i najboljeg mladog glumca. Nagradu “Petar Grujić” za doprinos razvoju pozorišne scene u Loznici nekome od svojih članova uručiće KUD “Karadžić”.