Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Imena glumačkih legendi u poslednjih 15 godina pristižu na ulične table, a nedavno je dvadesetak srpskih legendi osvanulo na Mirijevu u opštini Zvezdara, dok je plejada ovekovečena u zemunskom naselju Altina.

Ovo kako ga zovu “kulturno” rešenje neki od Beograđana vide kao najbolji način da se izbegnu ideološka prepucavanja partizana i četnika, monarhista i republikanaca, vlasti i opozicije. Međutim, ima i onih koji veruju da i tu ima političkih prstiju, pa ćete na Vračaru čuti da je velikan glumišta Velimir Bata Živojinović, tri godine posle smrti dobio ulicu u njihovoj opštini, jer je bio funkcioner i predsednički kandidat socijalista, dok Dragan Gaga Nikolić kao najistaknutiji Vračarac, koji je preminuo dva meseca pre Bate, još čeka obećani skver. Plan je, kako se čulo, da se jedna od vodećih glumica srpske scene Milena Dravić nađe uz supruga Gagu.

Na uglu ulica Cara Nikolaja i Mileševske, treba da bude skulptura Obraz uz obraz prema nazivu kultne emisije ovog para koji će tako i simbolično ostati zajedno. Rame uz rame sa Batom i Gagom po popularnosti je bio Ljubiša Samardžić, ali mu se prestonica nije odužila, već su njegovo ime poneli su trg i ulica u Niškoj Banji gde je proveo deo detinjstva.

Neke je začudilo što je Mihajlo Pljaka Kostić, otac glumca Vuka Kostića, posle 18 godina od smrti “dobio” čak dve beogradske ulice: u Zemunu, Pljakinu i na Zvezdari Ulicu Mihajla Pljake Kostića. Vuk Kostić ne krije da je ponosan, a smatra i da je to njegov otac zaslužio zbog svega što je učinio za kulturnu scenu Jugoslavije.

Osim Pljake, Zvezdara će podsećati i na mnogo velikih imena kao što su Vlastimir Đuza Stojiljković, Bata Stojković, Bora Todorović, Nikola Simić, Petar Kralj, Rade Marković, Predrag Pepi Laković, ali i Predrag Banićević čije ime nosi i nagrada Narodnog pozorišta za najboljeg mladog glumca. U tom delu grada, pomenute legende nisu slučajno smeštene. Ili su živeli “u kraju” ili bili na neki način vezani za njega. Čuveni Đuza koji je godinama bio u braku sa koleginicom Olgicom Stanisavljević, prema davnom kazivanju njegovih roditelja učitelja u Kruševcu, po dolasku na studije glume u Beograd često je bio u Mirijevu, jer je Olgica tamo živela sa roditeljima.

Kolegama su se na Zvezdari pridružile Radmila Savićević, Marija Crnobori i Sonja Savić. Ružica Sokić je na opštini Palilula, gde je živela njena porodica, dobila sokak koji ide u Mirijevo, a spomen-ploču ima na kući u Krunskoj 50, gde je provela veći deo života. Glumačkom jatu su pridruženi pisci Svetlana Velmar Janković i Milorad Pavić.

Književnika ima u zemunskoj Altini, a uz svetske velikane Hemingveja, Servantesa i Borhesa su i Oskar Davičo, Mika Antić, Zuko Džumhur… Na tablama su, između ostalih, legende Viktor Starčić, Jozo Laurenčić, Mija Aleksić, a svoje “štrafte” su dobili Stojan Dečermić i Taško Načić. Zanimljivo je da se sve te ulice ulivaju u najveću koja prolazi kroz celo naselje, Ulicu Pavla Vuisića, velikana glumišta koji je preminuo 1988.

Čkalja i u Banjaluci

Najvećem jugoslovenskom i srpskom komičaru Miodragu Petroviću Čkalji ulicu na Zvezdari je prepustio Milinko Kušić. Čkalja je među prvima digao glas protiv režima Slobodana Miloševića, pa se pričalo da mu je demokratska opozicija Srbije po dolasku na vlast 5. oktobra odužila na taj način. Čkalja ima ulicu i u novobeogradskom naselju Ledine, Novom Sadu, Nišu, a od 2012. i u Banjaluci.

SUTRA – Promene naziva ulica u službi politike (4): Dug prema divnim ljudima