commonswikipedia.org/Julian Nyča
Zemun

Građani čije ulice menjaju nazive ljuti su najviše zbog obavezne zamene ličnih dokumenata. Koliko se brzo menjaju nazivi, najbolji pokazatelj je ulica Teodora Hercla u Zemunu koja je u kratkom vremenu imala tri različita naziva.

Jedan 80-godišnji Zemunac priča kako još uvek nosi ličnu kartu na Jakuba Kuburovića, a ulica je u međuvremenu nosila naziv Prilaz. Biće, kaže, najbolje da sačeka, da se neko ne seti da i četvrti put promeni njeno ime, kaže on dok mu revnosni komšija koji se sprema za treću izmenu dokumenata daje za pravo.

Posebno pitanje je što ni njihove komšije ni ostali Zemunci ne znaju ko je čovek čije ime njihova ulica nosi. Hercl je osnivač Izraela, a stigao je na tablu inicijativom izraelske ambasade u Beogradu jer mu je “poreklo je vezano za Zemun i time bi se ukazalo na veze dve zemlje i naroda koji prevazilaze 25 godina zvaničnih diplomatskih odnosa”.

Začarani krug

Koliko je problema imala pre dve godine s izmenom stare adrese zbog nove, ispričala nam je stanovnica Rakovice. Nju su iz MUP-a poslali u opštinu da uzme potvrdu o promeni adrese, a tamo je uputili na Grad, pa je završila je u Službi katastra gde je posle nedelju dana dobila potvrdu koju je platila, a potom novac dala i za izmene adrese u čipovanoj u ličnoj karti u MUP. Njen komšija, koji nije imao živaca da čeka u redovima zbog stare adrese u ličnoj karti, nije mogao da registruje auto.

Inače, zbog igrarija s izmenama naziva ulica po džepu i živcima građana, Vlada Srbije početkom godine je odlučila da izmene ličnih dokumenata građana čije ulice menjaju naziv ili kuće broj idu na teret budžeta.