pixabay.com

Neobični heksagonalni dijamanti pronađeni su u meteoritu, za koji se sumnja da je poreklom sa druge planete, na prostoru severozapadne Afrike.

Pretpostavlja se da pronađeni dijamanti, sa četiri meteorita u severozapadnoj Africi, potiču sa “drevne patuljaste planete”, a naučnici ističu da postoji mogućnost da pokažu veću tvrdoću od zemaljskih dijamanata, preneo je specijalizovani naučni časopis “NewScientist”.

– Ovo je, zaista, uzbudljivo otkriće, jer je bilo nekih ljudi na terenu koji su sumnjali u postojanje ovog materijala – kaže Alan Salek sa Univerziteta “RMIT” u Melburnu, u Australiji, koji je član tima koji je došao do ovog pronalaska.

Heksagonalni dijamanti, kao i obični dijamanti, napravljeni su od ugljenika, ali su njihovi atomi raspoređeni u heksagonalnu strukturu, a ne u kubnu, što je slučaj dijamanata koji se nalaze na Zemlji.

Takođe, poznati kao “lonsdaleit”, heksagonalni dijamanti su prvi put prijavljeni u meteoritima u SAD i Indiji 1960-ih godina, međutim, prethodno otkriveni kristali bili su toliko mali (veličine nanometara), da je bilo teško potvrditi da li su to zaista heksagonalni dijamanti.

Kako bi došli do ovog otkrića, Salek i njegove kolege koristili su elektronski mikroskop, koji je uspeo da zaviri u 18 uzoraka meteorita, od kojih je jedan bio iz Australije, a ostali iz severozapadne Afrike.

Time su pronašli heksagonalne dijamante u četiri afrička meteorita, sa nekim kristalima veličine do mikrometra, što je oko 1000 puta veće od dosadašnjih otkrića, a taj podatak je potvrdio neobičnu heksagonalnu strukturu.

– Na osnovu hemijskog sastava meteorita koji su ih doveli na Zemlju, čini se da su se heksagonalni dijamanti formirali unutar patuljastih planeta – istakao je Endi Tomkins sa Univerziteta “Monaš” u Melburnu, koji je vodio istraživanje.

1 COMMENT

  1. Mora nesto da izmisle i zamaskiraju pljacku africkih zemalja bogatih dijamantima!!! Ko fol pali sneba nisu onda njihovi!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here