pixabay.com

Naučnici su u Južnoj Africi pronašli lobanju stari dva miliona godina, koja nam pruža nove podatke o tome kako je tekla ljudska evolucija.

Otkrivena lobanja pripadala je vrsti po imenu Paranthropus robustus, koja je živela istovremeno kao i čovekovi davni preci. Kako prenosi list Independent, ovo je veoma uzbudljivo otkriće, jer se uglavnom fosilni ostaci svode na jedan ili dva zuba, a ovde je u pitanju cela lobanja.

“U pitanju su dve veoma različite vrste – homo erektus ima veliki mozak i male zube, dok Paranthropus robustus predstavlja dijametralno suprotan eksperiment evolucije”, kaže dr Anđelina Lisi, koja je učestvovala u iskopavanju.

Ona je za BBC rekla i da je Paranthropus robustus najverovatnije evoluirao kako bi mogao da jače da grize i žvaće, a daljim ispitivanjima zaključiće se kako je promena načina ishrane ove vrste uticala na čovekove pretke.

Džesi Martin, još jedan od arheologa, objasnio je da su ovakvi fosili retki primeri evolucija unutar ljudskog roda, a da je Paranthropus robustus postepeno razvijao aparat za žvakanje, i to je verovatno trajalo nekoliko stotina hiljada godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here