Pronađena nova vrsta žabe

0

 

Žaba u stadijumu odrastanja
 

Crna sa jarko žutim mrljama kada je mlada, žaba u odraslom stadijumu dobija kožu roze boje i plave oči. Mali vodozemac latinskog naziva ”oreophryne ezra”, otkriven 2004. godine, nije prva žaba poznata po promeni boje tokom rasta, ali zoolog Fred Kraus u muzeju Bišop u havajskoj prestonici Honolulu kaže da su kod te vrste promene šara i boje mnogo neobičnije i izraženije, preneli su strani mediji.

 

 

Žaba sa Nove Gvineje kada odraste
 

Mlade žabe veoma liče na otrovne žabe latinskog naziva dendrobatidae, što predatora odmah upozorava na ogromu opasnost. One se, čak, i ponašaju kao te otrovne žabe, ostajući izložena na lišću i dajući do znanja da ih štiti otrov koji, međutim, ne luče, kaže dr Kraus.

Ali stvar se komplikuje kada se postavi pitanje zašto žabe ne zadržavaju boju i šare koje ih štite od predatora i kao odrasle.

Dr Kraus kaže da će odgovor uslediti uskoro pošto naučnici nameravaju da utvrde da li mlade žabe ove vrste, ipak, ne poseduju žlezde koje luče otrov poput otrovnih žaba dendrobatidae, pre nego što ih kao odraslel izgube.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here