pixabay.com

Na površini Meseca pronađena je voda, objavila je NASA na Tviteru.

Nasina Stratosferska opservatorija za infracrvenu astronomiju (SOFIA) potvrdila je da je prvi put pronađena voda na Mesečevoj površini obasjanoj Suncem.

Ovo otkriće potvrdilo je da voda na ovoj planeti nije ograničena samo na hladna i senovita mesta.

SOFIA je otkrila molekule vode (H2O) u krateru Klavius, jednom od najvećih kratera vidljivih sa Zemlje, smeštenom na Mesečevoj južnoj hemisferi. Prethodna posmatranja Mesečeve površine otkrila su neki oblik vodonika, ali nisu uspela da naprave razliku između vode i njenog bliskog hemijskog srodnika, hidroksila (ON).

– Imali smo naznake da bi H2O – voda koju poznajemo – mogla biti prisutna na sunčevoj strani Meseca – rekao je Pol Herc, direktor Odeljenja za astrofiziku u Direkciji naučne misije u sedištu NASA u Vašingtonu.

– Sad znamo da je tamo. Ovo otkriće dovodi u pitanje naše razumevanje mesečeve površine i postavlja intrigantna pitanja o resursima relevantnim za istraživanje dubokog svemira – dodao je on.

Poređenja radi, pustinja Sahara ima 100 puta veću količinu vode od one koju je SOFIA otkrila u mesečevom tlu. Uprkos malim količinama, otkriće postavlja nova pitanja o tome kako se voda stvara i kako opstaje na surovoj, bezvazdušnoj Mesečevoj površini.

Voda je dragoceni resurs u dubokom svemiru i ključni sastojak života kakav poznajemo. Ostaje da se utvrdi da li je pronađena voda lako dostupna za upotrebu kao izvor.

NASA želi da sazna sve što je moguće o prisustvu vode na Mesecu pre pokretanja programa Artemis, u okviru koga je predviđeno slanje ljudske posede na Mesečevu površinu 2024. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here