Pexels
Ilustracija

Kovid propusnice treba da važe 24 sata, poručuju srpski epidemiolozi članovi Kriznog štaba, uoči sutrašnjeg zasedanja, uvereni da mere u borbi protiv korona virusa moraju da budu restriktivnije.

Oprez savetuje i virusolog dr Ana Gligić koja, uz opasku da prvi rezultati pokazuju da je omikron slabiji, za “Vesti” objašnjava da se ovaj soj virusa znatno brže širi.

– Kada jedan inficirani uđe u masu sa dosta ljudi, a ne pridržavaju se mera, on može da zarazi desetoro ljudi, a u roku od 15 dana tih deset inficiranih će zaraziti 100 i kako ide matematičkom progresijom, 100 će u naredne dve nedelje inficirati 10.000. Zato mu stajemo na put vakcinacijom, ali i maskama koje ćemo morati da nosimo još neko vreme – pojašnjava, ukazujući da se o omikron soju još ne zna dovoljno.

Mutacijama do greške

To što je izgubio na jačini, ukazuje naša sagovornica, pokazuje da se bori da ostane u ljudskoj populaciji, jer upravo mutacijama stiče snagu za opstanak.

– Vekovima su prirodno stanište ovog virusa životinje, a ne ljudi, pa kada je ušao u organizam čoveka, on mora da mutira da tu ostane. Zato se javljaju različiti sojevi i desiće se momenat kada će u tim mutacijama virusa doći do greške, što će ga vratiti na početni položaj odnosno na infekciju sa kliničkom slikom obične prehlade – objasnila je dr Gligić.

Taj momenat početka kraja virusa, naša sagovornica, očekuje još od juna prošle godine kada je prvi put počeo da pada broj obolelih.

Od proglašenja pandemije je bilo više sojeva COVID-19, a tek se omikron, registrovan za sada u više od 100 zemalja, pokazuje kao slabiji.

– Tačno je da sada omikron soj nije prepoznat kao opasnost za ljude, ali ne treba se nikako opuštati, jer još ništa ne znamo. Protok vremena će nam pokazati da li se to samo primirio ili je na putu da sam sebe uguši, kako se to inače desilo sa svim virusima do sada – upozorila je ova doktorka.

Maske u zatvorenim prostorima, ali i kao važnu preventivu na trgovima, gde su gužve velike, preporučuje i epidemiolog Branislav Tiodorović koji je izneo stav kolega da su potrebne oštrije mere, kao i nastavak vakcinacije građana.

Tragično je, kako je rekao Tiodorović, što su izgubljene trudnice, zdravstveni radnici, naučnici, kulturni i umetnički radnici.

– To je strašan udarac – istakao je on za RTS.

Bez kontakata

Prof. dr Tiodorović je, uz podsećanje da je Srbija među prvima u svetu počela vakcinaciju, naglasio da bi situacija bila sada mnogo mirnija da se dostiglo 80 odsto imunizovanih. Omikron soj je, kaže, blaži od delte po simptomatologiji i posledicama, što ne treba da zavara, jer može izazvati komplikacije kod osoba sa slabim imunitetom i hroničnim bolestima.

– Možemo očekivati problem za kliničare zbog diferenciranja dijagnoze, jer može da izazove temperaturu ali i ne, i može da liči na prehladu. Imaćemo veliki broj zaraženih, kao u Britaniji i SAD, gde ovaj soj dominira u tri četvrtine broja novozaraženih i u kratkom periodu veliki udar na naše bolnice – naveo je ovaj stručnjak.

Ako broj obolelih od omikrona raste u Srbiji, moglo bi da postane aktuelno pitanje zatvaranja, ukazao je epidemiolog Predrag Kon.

– Zatvaranje podrazumeva da se spreče kontakti i naglo širenje virusa zato što nismo dovoljno vakcinisani – rekao je za K1, napominjući da su kovid propusnice na 24 sata apsolutni minimum koji su tražili pre nekoliko meseci.

Srbija i BiH nisu rizične za Nemačku

Srbija od 25. decembra nije na listi epidemiološko visokorizičnih zemalja Nemačke, a prema navodima “Robert Koh” instituta osim za Srbiju ova mera važi za BiH, Austriju, Belize i Maleziju. Institut upozorava da se klasifikovanje i spisak rizičnih zemalja brzo menja, pa oni koji odlaze iz Nemačke na duže od deset dana treba redovno da gledaju liste.

Oporavak za 3 do 5 dana

Dr Anželik Koci iz Južnoafričke Republike je ukazala da se kod omikrona kao simptomi pojavljuju samo bolovi u mišićima, glavobolja i umor i da, ako se odmah započne terapija, oporavak traje tri do pet dana.

– Pacijenti su zdravi otišli na spavanje, a tokom noći osetili vrućinu i hladnoću. Probudili su se sa glavoboljom, bolovima u grudima i leđima. Umor nije običan, telo je umorno, ne osećate se dobro – rekla je ona.

Upozorila je i da nevakcinisani imaju ozbiljnije simptome nego vakcinisani.