Prorusi u Donjecku: Oslobodićemo i Kijev!

0

Proruski borci spremni za ofanzivu Vojske Ukrajine (Foto: Arhiva)
 

"Povešćemo gerilsku borbu po celoj teritoriji oblasti Donjecka", izjavio je bivši "guverner" Donjecka Pavlo Gubarev, koji se na improvizovanu binu popeo s deset boraca naoružanih "kalašnjikovima". "Oslobodićemo Kijev, ali za sada ne znamo koliko će krvi biti proliveno", dodao je Gubarev.

 

Okupljeni na Lenjinovom trgu nose transparente "Spasti Donjeck od ukrajinske vojske", i zastave samoproklamovane republike, Rusije i njene Komunističke partije. Demonstranti uzvikuju "Rusija, Rusija!" i Fašizam ovde ne prolazi!".

 

Ima i transparenata podrške Igoru Strelkovu, jednom od vođa prorusa, koji je, po vlastima Ukrajine, oficir vojne obaveštajne službe Rusije. Iako je u Donjecku na prvi pogled mirno, artiljerijska paljba se čuje od aerodroma, gde se sukobljavaju dve strane.

 

Posle zauzimanja Slavjanska i Kramatorska, ukrajinska vojska nastavila je danas napredovanje ka Donjecku, udaljenom od tih gradova stotinak kilometara, ka jugu. Vojska je usput isterala proruske pobunjenike iz jednog sela – Konstjantinivka, i dva manja grada – Artemivska (77.000 stanovnika) i Drujkivka (60.000), saopštile su vlasti.

 

Zauzimanje Slavjanska gde se život normalizuje, i Kramatorska, dva značajna uporišta proruskih aktivista, predstavljaju prve uspehe ukrajinske vojske.

 

Analitičari ocenjuju da to podstiče Kijev da do cilja dođe vojnim, a ne diplomatskim putem što traže Moskva i Evropska unija. Ukrajinski vojnici proterali su u subotu proruske borce iz Slavjanska i drugih gradova na istoku zemlje.

 

Igor Girkin, ministar odbrane Narodne Republike Donjeck, rekao je za ruski televizijski kanal "Lajf njuz" da je on u Donjecku i da će odatle predvoditi borbu, prenosi AP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here