Pixabay.com

Rusija predviđa da će se prosečna izvozna cena njenog gasa, usled smanjenih isporuka gasovodima, ove godine više nego udvostručiti na 730 dolara za 1.000 kubnih metara, pre nego što krene postepeno da opada do kraja 2025, prema prognozi Ministarstva ekonomije u koju je uvid imao Rojters.

Tokovi gasa iz Rusije, najvećeg evropskog snabdevača, smanjeni su ove godine usled zatvaranja jedne rute posle početka ruske vojne akcije u Ukrajinu, prekida isporuka nekim evropskim zemljama zbog odbijanja da plate gas u rubljama, kao i zbog spora vezanog za remontovanu turbinu za gasovod Severni tok 1, koji se proteže po dnu Baltičkog mora od Rusije do Nemačke. Sve to uticalo je na skok cena gasa.

Ministarstvo ekonomije procenjuje da će Gaspromov izvoz gasa pasti na 170,4 milijarde kubnih metara (bcm) ove godine, što je ispod očekivanog izvoza od 185 milijardi kubika, koliko se predviđalo u maju, i znatno ispod 205,6 milijardi kubnih metara izvezenih 2021.

Takođe predviđa da će obim izvoza gasa nastaviti da opada i posle 2022, ali nisu date konkretne cifre.

Kao rezultat već ograničenih isporuka, ministarstvo očekuje da će prosečna Gaspromova izvozna cena gasa biti 730 dolara za 1.000 kubika u 2022, što je više nego dvostruko iznad 304,6 dolara za 1.000 kubika naplaćenih prošle godine, i za 40 posto viša cena u odnosu na prethodnu prognozu od 523,3 dolara.

S druge strane, Rusija je počela postepeno da podiže proizvodnju nafte nakon zauzdavanja pumpanja zbog zapadnih sankcija, jer su azijski kupci naglo povećali kupovine, što je navelo Moskvu da poveća prognoze proizvodnje i izvoza do kraja 2025. godine, pokazuje dokument Ministarstva ekonomije.

Gasprom je takođe izvestio da rastu isporuke gasa u Kinu, ali nije izneo detalje, dodajući da Evropa ostaje daleko veće tržište za ruski gas.

Veći obim izvoza nafte, zajedno sa rastućim cenama gasa, pomogao bi Rusiji da zaradi 337,5 milijardi dolara ove godine i 255,8 milijardi dolara dogodine od izvoza energije. Prošle godine, Rusija je zaradila 244,2 milijarde dolara od izvoza energije, prema podacima ministarstva.

Sve u svemu, prognoze Ministarstva ekonomije, u koje je Rojters imao uvid, ukazuju na to da se ruska ekonomija nosi sa sankcijama bolje nego što je Moskva u početku strahovala i da će pad bruto domaćeg proizvoda biti manji nego što se očekivalo, zaključuje britanska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here