EPA/Jerry Lampen
Hašim Tači

Kancelarija specijalizovanog tužioca predala je Specijalnom sudu novu, izmenjenu optužnicu protiv bivšeg lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, prenosi Gazeta Ekspres.

Tužilac Džek Smit je u novu optužnicu uvrstio i nekoliko zločina u Suvoj Reci i Gnjilanu, za koje se terete bivši politički i vojni lideri OVK. Nova optužnica je manje poverljiva i ima manje uređenih delova.

Kao i u prethodno podignutoj optužnici, i u novoj, izmenjenoj optužnici, Tužilaštvo tereti Tačija, Veselina, Krasnićija i Seljimija za ubistvo, mučenje, nehumano postupanje i protivzakonita hapšenja.

– Pripadnici OVK lišili su slobode najmanje 12 osoba bez odgovarajućeg postupka, držeći ih zatočene na lokacijama kao što su Budakovo i Semetište, u različito vreme između 4. jula 1998. i 29. aprila 1999. Dana 4. jula, jedna osoba se vozila u kamionetu kada su je tri muškarca zaustavili, koji su nosili crne uniforme i nosile automatske puške. Treća osoba u uniformi je stigla i stala ispred raketnog bacača. Stavili su ih u gepek vozila i odvezli u kuću u Budakovu. Ova trojica su smeštena u podrum i potom pretučena – navodi se u novom delu optužnice.

Izmenjena verzija optužnice uključuje i ubistva koja su navodno počinjena u Budakovu i Semetištu.

Tela zatočenika pronađena su oko 23. avgusta 1998. godine, sa tragovima oružja koje je pripadalo toj osobi i time “dokazana njihova namera da ih ubiju, odnosno da im namerno nanesu povrede”.

U domu učenika u Gnjilan u nekim slučajevima, navodno su počinjeni slični zločini, za koje Tužilaštvo smatra odgovornim Tačija i ostale.

Bivši lideri OVK optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Optužnica tereti Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija za niz zločina koji su navodno počinjeni u nekoliko zatočeničkih centara tokom 1998-1999. Specijalizovano tužilaštvo ih tereti da su bili ili su trebali da znaju za ove zločine.

Oni se od novembra 2020. godine nalaze u pritvoru Specijalnog suda.

3 COMMENTS

  1. Ovk je uvjek bila i ostala teroristička organzicija
    Pa je amerika , holdbruk ,
    Rešila da je pomogne oružijem
    I vojnom podrškom protiv Srbije
    Amerika gleda svoj interes
    Baza Bonsdil
    Sve ostalo je jasno
    Bože☦️Pravde
    🇷🇸🇷🇸🇷🇸

    • Ovk ne moze da bude teroristicka jer sama cinjenica ovk je za slobodu viste bili oni koji ste terorom I genocidom terorizali neduzne Albance i ko takvi ste izgubili rat dosta je bili vase okupacije sada smo slobodni hvala bogu UCK i USA

      • Sve sto ste uzeli ima da vratite, i vise od toga veruj na rec. Pitanje je samo vremena ali sve cete da vratite i da odgovarate za Zutu Kucu i ostale zlocine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here