Privatna arhiva
Dan Republike Srpske

Uz slogan “Znamo šta slavimo – znamo šta branimo”, nevladina organizacija SNP “Izbor je naš” pozvala je sve građane Republike Srpske da i ovog 9. januara, Dan Republike Srpske proslave tradicionalnom vožnjom kroz centralne ulice Banjaluke, a zatim i uz prigodno narodno veselje.

Uz apel da se svi pridržavaju epidemioloških mera, planirano je da kolona vozila sa srpskim zastavama i ozvučenjem krene od Ekonomskog fakulteta u 11.30 časova, a da se nakon sat ipo obilaska svih centralnih ulica vrati na početnu tačku gde će se slavlje nastaviti uz čorbu, pečenje i kuvano vino.

– Ovo je 18 godina kako sa građanima Banjaluke, ali i svih drugih gradova Srpske na ovaj način obeležavamo Dan Republike. Ovo je i odgovor naroda RS na sve pritiske i pokušaje da nam otmu državu koju smo branili i odbranili u otadžbinskom ratu – ističe Dane Čanković, predsednik SNP “Izbor je naš”.

Sa ranijih obeležavanja Dana RS

On podseća da Republika Srpska nije nastala 1995. Dejtonskim mirovnim sporazumom već 9. januara 1992. godine kao iznuđen potez.

– U procesu razbijanja SFRJ i muslimani i Hrvati u BiH su želeli da Srbima – konstututivnom narodu nametnu svoju budućnost. Formiranjem Republike Srpske 9. januara 1992, Srbi su jasno pokazali da to ne žele. Zato su stvorili državu koju će voleti i koja će biti garant njihovog opstanka – navodi Čanković i dodaje da će jedino istina o razbijanju SFRJ i ratu u BiH osloboditi sve narode u BiH osećanja krivice i doprineti iskrenom praštanju za sve žrtve.

Sa ranijih obeležavanja Dana RS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here