Prosvetari: Nastavljamo sa štrajkom!

0

AP
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije izašlo u susret nijednom njihovom zahtevu, pa se zato štrajk nastavlja
 

U saopštenju Sindikat radnika u prosveti Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS "Nezavisnost" preporučuju da škole koje nisu održale odeljenjska veća, to urade do kraja zimskog raspusta.

Posle sednice saopšteno je da su sindikati uputili svoju odluku Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću i ministru prosvete Srđanu Verbiću sa najavom da će se obratiti Međunarodnoj organizaciji rada.

Sindikati izražavaju revolt zbog očigledne opstrukcije Ministarstva prosvete rada na Posebnim kolektivnim ugovorima (PKU) i, kako navode, višenedeljnog namernog obmanjivanja javnosti izjavama da je tekst Ugovora usaglašen i spreman za potpisivanje.

U saopštenju se navodi da su u subotu 10. januara, sindikatima predstavljena negativna mišljenja Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo o tekstu predloga PKU, koja su resornom ministarstvu dostavljena još sredinom decembra prošle godine.

– Sindikatima je tom prilikom rečeno da su pojedini članovi predloga PKU u suprotnosti za zakonom, što je još jedna neistina – ističe se u saopštenju.

Pošto su sindikati iscrpeli sve mogućnosti dogovora oko kolektivnog ugovora, a predano su radili na usaglašavanju teksta i obratili su se Agenciji za mirno rešavanje sporova i ništa od toga nije dalo rezultate, odlučili su da se obrate Međunarodnoj organizaciji rada zbog opstrukcije Ministarstva prosvete pregovora i nepoštovanja Konvencije o pravu organizovanja i kolektivnih pregovora, koju je Srbija ratifikovala 24.11. 2000. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here