Prosvjetin humanitarni izlet

0

Zadovoljni: Učesnici šetnje
 

Ta ideja inspirisana je brojnim sponama srpskog i austrijskog naroda, koje traju sve do današnjih dana i kulturnim blagom koje su za sobom ostavili znameniti Srbi koji su u carskom Beču stvarali i školovali se. Ovaj put, šetnja je imala i humanitarni karakter, jer je učesnicima omogućeno da se uključe u donaciju novca za pomoć poplavljenima.

Članica Prosvjete Ilinka Mastilović, turistički vodič, provela je gradom tridesetak zainteresovanih prijatelja i članova društva, svih uzrasta. Vodila ih je, ali i nadahnuto informisala o istoriji, znamenitim Srbima koji su u Beču živeli i školovali se, pa i bitno uticali na razvoj i sudbinu ovog grada.

Počevši od dvorca Belvedere, hrama Sv. Save, brojnih muzeja, pa sve do znamenitosti u samom centru grada, Hofburgu i dalje, Mastilovićeva je podelila sa zainteresovanim učesnicima svoje veliko i raznovrsno znanje i brojne anegdote u vezi sa Srbima u Beču, od 17. veka i turske opsade, pa sve do danas.

Njena mini-predavanja o istoriji i mnogim slavnim Srbima koji su živeli u Beču naišla su na veliko interesovanje i odobravanje. Izlet je trajao nekoliko sati, mlađi i stariji učesnici su osetili i prijatan umor, pa su u šali utvrdili da ovaj izlet ima i SPORTski karakter.

Kao članica Prosvjete, ona je svoj angažman na izletu ponudila bez finansijske nadoknade, na čemu joj svi učesnici i organizatori zahvaljuju. Osim toga, prikupljeno je 120 evra pomoći za poplavljene, koji su uplaćeni na račun akcije Zajedno za Srbiju i Srpsku u kojoj Prosvjeta učestvuje.

Zahvaljujući velikom interesovanju i vrlo pozitivnom odjeku, Prosvjeta planira niz ovakvih šetnji u toku ove i sledeće godine.

 

 

Mali hor skupljao pomoć

Mali hor SPKD Prosvjeta Austrije nedavno je nastupao na Festivalu slovenske kulture koji su organizovali Društvo ruske kulture i Ruski centar za nauku i kulturu u Beču.

Na ovom panslovenskom festivalu posvećenom slovenskom pismu – ćirilici, učestvovala su kulturno-umetnička društva iz Rusije, Ukrajine, Belorusije, Bugarske, Makedonije i Srbije.
 

S obzirom na katastrofu koja je zadesila naš narod, nastup Malog hora, kao predstavnika srpske kulture, bio je humanitarnog karaktera. Te večeri prikupljeno je 220 evra koji će biti uplaćeni na zvanične račune akcije Zajedno za Srbiju i Srpsku.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here