pixabay.com

Nakon više nesuglasica u vezi s borbom protiv pandemije koronavirusa, austrijsku vladajuću koaliciju, koju čine Narodna partija Austrije (OVP) i stranka Zelenih, potresa novi, čini se teži problem koji može biti kamen spoticanja buduće saradnje.

Proterivanje u Gruziju tri, u Austriji dobro integrisanih devojaka, izazvala je političku svađu koja se vodi čak i od nivoa predsednika Austrije Aleksandera van der Belena.

I pored protesta građana u četvrtak su tri devojke proterane u Gruziju, a radi se o gruzijskog porodici čiji proces rešavanja zahteva na azil traje već 15 godina.

Sudovi su odbili sve zahteve oca i majke, a deca su, tokom procesa borbe za azil rođena u Austriji, gde su išla u školu, a sada su proterana u zemlju porekla, koju ni ne poznaju.

– Ne mogu i ne želim da verujem da živimo u zemlji gde je tako nešto potrebno. Moramo naći humaniji način ophođenja – poručio je predsednik Van der Belen.

On je kritikovao austrijske vlasti rekavši da nema formalnu nadležnost u ovom slučaju, ali da ima jasan stav.

– Austrija je uvek ustajala da se bori za humano rešenje, delovala je razumno, rukovodeći se ljudskošću. Sačuvajmo to i u budućnosti – naglasio je Van der Belen.

On je apelovao da dobrobit dece i mladih mora uvek biti prioritet.

Austrijski vicekancelar, šef Zelenih Verner Kogler napao je ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera, inače člana OVP.

– Ako ministar unutrašnjih psolova tvrdi da ne može promeniti zakon onda mogu reći samo da nema pravnu obavezu da proteruje decu koja su ovde odrasla, koja su dobro integrisana, i koja kod nas idu u školu – kazao je Kogler.

On je istakao da je nehumano i neodgovorno što su proterane dobro integrisane devojke.

Ministar Nehamer je rekao da je lično pogođen, ali da je policija obavila svoj zadatak koji je dobila na osnovu odluke najviših sudskih instanci.

– To nije bilo lako ni za policajce, ali je bilo potrebno jer smo pravna država – naglasio je on.

1 COMMENT

  1. Dva svetska rata pocela od austrje… I treci je sigurno na pomolu iz tog pravca… Genetika

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here