Protest 1 od 5 miliona: Minut ćutanja za žrtve Oluje

Vestionline, Tanjug
0
EPA/KOCA SULEJMANOVIC
(Foto: Arhiva)

Učesnici protesta “1 od 5 miliona” okupili su se 35. put večerasi kod Terazijske česme, gde je skup započet minutom ćutanja u znak sećanja na žrtve “Oluje”.

Oni su se potom uputili do Crkve Sv. Marka gde su zapalili sveće u znak sećanje na stradale u hrvatskoj ackiji “Oluja”.

Kod Terazijske česme okupljenima se najpre obratio Uroš Marković iz Sportskog centra Milan Gale Muškatirović koji je rekao je da je gradska vlast “praktično otela” ovaj centar i bazene i da je on na to upozoravao još pre mesec dana ali da je bio cenzurisan na RTS i Pinku.

Janko Veselinović, profesor na Univerzitetu u Novom Sadu rekao je da će nastaviti da se bore za dve najvažnije stvari – slobodne izbore i slobodne medije – i da je ovo samo početak novog poglavlja u istoriji Srbije, odnosno borba za normalan život i sigurnu budućnost građana.

– Ako ne obezbedimo slobodne i poštene izbore, a malo je ostalo do toga, protestujući ili pregovarajući i ako naši zahtevi ne budu ispunjeni – bojkotovaćemo ih – rekao je on.

Takođe je poručio da će razgovarati, protestovati, ali da će obezbediti slobodne izbore.

Povodom 24. godišnjice akcije “Oluja” on je rekao da je naša dužnost da se sećamo svih žrtava, kao i da brinemo o onima koji su se vratili u svoje domove ali i onima koji su ostali da žive u Srbiji.

Ispred zgrade Predsedništva obratio se Moma Kovačević, student FON-a i jedan od organizatora protesta koji je rekao da ako su potrebni ovakvi protesti da bi došlo do dijaloga, to je dokaz da u Srbiji demokratija ne postoji i da dijaloga nema.

On je rekao da odustajanje nije opcija i da će nastaviti da se bore za slobodu i demokratiju.

Takođe je najavio blokadu Rektorata i dodao da bi Rektorat trebalo da bude medijator pregovora sa vladom i da ministri koji su falsifikovali diplome budu razrešeni dužnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here