Tanjug

“Trgovi su danas parlament, na njima moramo biti da bi ova nelegtimna vlast ispunila zahteve za raspisivanje fer izbora”, poručeno je sa trideset prvog protesta “Jedan od pet miliona”. Protest je završen ispred policijske uprave “29. novembar”, porukom da izbora neće biti ukoliko se ne promene izborni uslovi.

Okupljenima se obratila profesorka Univerziteta u Nišu, Tamara Milenković Kerković koja je navela da je Niš grad “koji više ne liči na sebe” i pozvala učesnike protesta da ne odustaju.

– Obraćam se svima vama i kao majka jer ne dam da mi ćerka beži iz ove zemlje. Ne damo im decu, da idu odavde. Zbog toga sam od prvog dana na protestima i ponosna sam što sam na njima sa svojim studentima. Nema ćutanja nema predaje. Ako vlast ne želi fer izbornu utakmicu onda izbora neće biti – rekla je ona.

Govorio je i Uroš Marković iz SC “Gale Muškatirović”, koji je rekao da se sme odustati od davno formulisanih zahteva, podsećajući da je jedan od njih ujedinjena opozicija.

Protestna šetnja je Ulicom kralja Milana i Takovskom stigla do RTS, gde su se okupljeni na kratko zaustavili i poručili radnicima javnog servisa da “svojom ćutnjom postaju e saučesnici u svemu što se dešava”.

Okupljeni su potom nastavili ka zgradi PU u Bulevaru despota Stefana.

– Mene su učili da je pravda slepa, da ne vidi nikakvu pripadnost, ni interesnim grupama ni strankama. Takođe, pročitao sam i ustav, koji treba da garantuje određena prava, ali u praksi je drugačije. Pravda očigledno naprasno progleda kad se u blizini nađe novac.Poručujem im da njihova pravda nas ne plaši – rekao je aktivista Miloš Injac.

Govorila je i Jelena Anasonović.

– Dobro veče Srbijo koja ovo gledaš preko društvenih mreža. Danas smo ispred ove zgrade, a poslednji put smo bili kada su naši drugovi studenti bili uhapšeni. Večeras nismo ovde samo zbog toga već da bi govorili o fizičkom nasilju i psihičkom teroru, čije postojanje je dokaz da institucije ne rade svoj posao – navela je i dodala:

– Odgovorni za pokušaj ubistva Borka Stefanovića još nije nađen, a slučaj Uroša Janjića, koji je uboden u Nušu ubadanje u nišu pokušava da se relativizuje, kao da je to bila neka tuča. Sa slobodnim narodom ne možete da se igrate jer taj narod slobodno misli i promišlja.Živeli svi slobodni ljudi, živela Srbija. Vidimo se sledeće subote u 19 časova – završila je ona.

Skup ovoga puta nije počeo kod Terazijske česme kako je običaj, već pedestak metara dalje na raskrsnici gde su se sa kamiona obraćali govornici. Kako je jedan od organizatora objasnio, to je učinjeno na molbu snimatelja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here