Facebook/1 od 5 miliona
Foto: Arhiva

Zahtev da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević snosi odgovornost zbog “svoje bahatosti i ogromnih problema u obrazovanju” upućen je sa 29. po redu protesta “Jedan od pet miliona” u Beogradu, uz ocenu da o zemlji danas odlučuju “nosioci lažnih diploma i lažnih doktorata”.

– Šarčević je obećao da će u budućnosti, kada se uvede digitalna matura biti bolje – možda, ali ne sa njim – poručila je večeras kod Terazijske česme portparolka Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Vesna Vojvodić Mitrović.

Prema njenim rečima, Šarčević je pokušao da zamagli svoju odgovornost i za poslednja dešavanja kod polaganja mature optuži niz ljudi.

– Moji đaci žele da odu iz zemlje, jer ne vide sebe u sistemu gde se vlada nepotizmom i lažnim diplomama – rekla je Vojvodić Mitrović.

Ona je napomenula da se danas sa vrha vlasti u državi izgovaraju velike reči o brzoj digitalizaciji, dok istovremeno jedna petina škola nema uredjen sanitarni čvor, a 550 škola je bez fiskulturne sale. Prema njenim rečima, vlast šalje obećanja kao “sedativ” kako bi umirila kritičku svest gradjana.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović najavio je da otpočinje potpisivanje peticije kako bi se smanjila količina rijaliti programa na televizijama i uveli programi za decu i maloletnike.

– Nećemo Zmaja od Šipova, već Jovu Jovanovića Zmaja. I nećemo Mikija iz Kupinova, već Mikija Mausa – poručio je Manojlović.

On je istakao da je borba protiv sadašnjeg sistema vlasti “test normalnosti i zdravog razuma”.

– Mi ćemo uspeti, ali treba strpljenja. Ne sumnjajte, napravićemo normalnu zemlju – rekao je Manojlović.

Okupljeni su išli u protestnu šetnju noseći na čelu povorke veliki transparent “Jedan od pet miliona”. Ispred zgrade Predsedništva građani su mahali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i uzvikivali “Vučiću odlazi”.

Oni su pred zgradom Radio televizije Srbije ostaviti fotografije pretučenih građana, koji su pretrpeli nasilje vlasti, i mladih koji su bili uhapšeni, uz pitanje zašto niko od njih nije imao priliku da na programu ovog javnog servisa govori o tome šta su doživeli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here