Tanjug
Foto: Arhiva

Učesnici protesta “1 od 5 miliona” okupili su se 33. put danas oko 19 sati na Terazijama, odakle su pošli u šetnju centralnim gradskim ulicama do rektorata Univerziteta u Beogradu. Kao govornici najavljeni su profesor Filozofskog fakulteta Oliver Tošković i jedan od organizatora protesta Miodrag Simović, a okupljenima se obratio i Branislav Lečić.

– Skoro osam meseci smo na ulici, i dalje šetamo i tražimo otetu slobodu – kazao je Simović otvarajući skup.

Tošković je govor otvorio podsećanjem na karakteristike fašizma, uz konstataciju da mu je drago, kao profesoru, što vidi okupljene, iako su na raspustu.

– Razmislite u kom smeru ide ova država. Ova vlast nam govori da “ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zarada, sve je manipulacija”, kako to kaže grupa “Hladno pivo”. Kad slušam izjave dela Vlade, ne znam da li da im verujem ili je svaka reč manipulacija – kazao je Tošković.

Tošković je pozvao i na zaštitu državnih institucija od uzurpacije.

– Treba da zaštitimo parlament od poslanika koji šire govor mržnje. Molim vas da i kada šetnje prestanu ne prestanete da protesujete. Građanska neposlušnost pokazuje da vlast i parlament ne mogu da rade bilo šta – kazao je Tošković.

Lečić: Čuvajte vatru u sebi

Iako prethodno nije najavljen, okupljenima je sa vozila i ovaj put govorio glumac Branislav Lečić.

Evo nas opet na istom mestu i zna se da imamo razlog. Leto je, gledamo kako da se rashladimo, a iz nas bukti vatra. Tvrdim vam da će u septembru biti mnogo više ljudi, sa razlogom da sistem završi svoje postojanje. Danas je svaka vrsta podele u svetu prošlost. Nema razloga da se bilo ko deli. Ovo je častan narod koji ima duha i koji pobeđuje i u najtežim trenucima, kao Novak Đoković. Nemamo razloga da se stidimo porekla i istorije. Sada akumuliramo snagu, ova vatra ne sme da se ugasi. Istrajaćemo do pobede, a pobedićemo jer je nemoguće ostaviti ovaj nakazni sistem. Čuvajte vatru u sebi, razbuktaće se – kazao je Lečić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here