“Proteste u Belorusiji organizovao Zapad”

0
EPA-EFE
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Akcije protesta u Minsku i drugim beloruskim gradovima organizovale su zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, kako bi se uzdrmale unutrašnju situaciju u Belorusiji, izjavio je ruski senator Oleg Meljničenko.

Senator se u ponedeljak vratio iz Minska, gde je kao koordinator grupe Interparlamentarne skupštine ZND posmatrao tok predsedničkih izbora u Belorusiji.

– Svi ovi neredi u Minsku izazvani su tehnologijama koje naše strane kolege koriste da bi uzdrmale unutrašnju političku situaciju u Belorusiji. Naravno, to nije prošlo bez Sjedinjenih Američkih Država – objasnio je Meljničenko.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, Lukašenko je osvojio 80,08 odsto glasova, za njim sledi Svetlana Tihanovska sa 10,09 odsto. Pri tome, štab Tihanovske je saopštio da ne priznaje rezultate CIK-a, istakavši da podaci sa biračkih mesta u svim regionima zemlje pokazuju da je ona osvojila između 70 i 80 odsto glasova.

Nakon zatvaranja biračkih mesta 9. avgusta u mnogim beloruskim gradovima počeli su neodobreni masovni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je ispalila suzavac, vodene topove i šok-bombe na njih i potisnula demonstrante iz centra grada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here