Tanjug

Predsednik Narodne Skupštine, Ivica Dačić, potpisao je Odluku o raspisivanju referenduma o promeni Ustava Republike Srbije koji je zakazan za 16. januar 2022.

Tim povodom, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) izdalo je obaveštenje za birače koji imaju boravište u inostranstvu o ostvarivanju prava na referendumu.

Oni imaju mogućnost preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 25. decembra 2021.), da podnesu zahtev da se upiše podatak da na predstojećem referendumu glasaju u inostranstvu.

Obrazac zahteva za upis u jedinstveni birački spisak može se preuzeti na sajtu Ambasade u Kanberi ili Generalnog konzulata u Sidneju.

DKP Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno, gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.

Nakon donošenja rešenja i upisu podatka u jedinstveni birački spisak, građanin se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, već u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem JMBG podatka i broju lične karte na zvaničnoj stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko DKP-a podneti opštinskoj, odnosno, gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uz popunjen i potpisan zahtev, potrebno je DKP-u dostaviti lično, redovnom poštom ili na mejl i kopiju nekog od važećih identifikacionih dokumenta Republike Srbije (pasoš, lična karta).

Važna napomena

Ukoliko se utvrdi da građanin koji ima biračko pravo nije upisan u jedinstveni spisak, po zahtevu za upis da će glasati u inostranstvu, neophodno je sprovesti postupak upisa.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se DKP-u koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno, gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo (tačnije poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja).

Dodatna pojašnjenja

U slučaju potrebe za dodatnim pojašnjenjima po pitanju ostvarenja vašeg biračkog prava tokom predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji, možete kontaktirati Ambasadu u Kanberi ili Generalni konzulat u Sidneju.

Sve informacije o predstojećem referendum su već na sajtu Ambasade, saopšteno je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here