EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL
Vladimir Putin

NATO i provokatori iz Kijeva trebalo bi da pamte da su se vojne pretnje protiv Rusije završavale katastrofalno za agresore, rekao je kopredsedavajući Skupštinom slovenskih naroda krimskog regiona Roman Čegrinec.

– U našoj istoriji je bilo takvih momenata, ali i 1812. i 1941. godine takve pretnje završile su se katastrofalno upravo za agresore. Očigledno, istorija ničemu nije naučila ne previše inteligentne predstavnike ukrajinske diplomatije, ali to znači da će ih naučiti život – upozorio je Čegrinec.

Takođe je dodao da „provokatori ne bi trebalo da bude ruskog medveda“.

– On će štititi svoju jazbinu do kraja i istovremeno može zavesti red u susednoj šumi – poručio je slikovito Čegrinec.

Istovremeno, šef Komiteta za narodnu diplomatiju i međunacionalne odnose krimskog parlamenta Jurij Gempelj pozvao je Ukrajinu i NATO da se ne izlažu smrtnom riziku.

„Rizik je, naravno, plemenit posao, ali do određenog stepena i ne u poslovima sa Rusijom. Ukrajina i NATO ne bi trebalo da se izlažu smrtnom riziku. Moraće platiti previsoku cenu u slučaju agresije protiv Rusije“, poručio je Gempelj.

Takođe je dodao da sa Rusijom treba biti prijatelj, a ne ratovati.

– Pre nego što se polakome na ruske teritorije i resurse, NATO bi trebalo da prouči našu vekovnu pobedničku istoriju. Rusiju, koja sprovodi miroljubivu politiku i koja čvrsto stoji na nogama, ne treba ljutiti, jer je ta kratkovida zamisao veoma opasna – rekao je Gempelj.
Ranije je sa istom porukom NATO-u istupio i poslanik Dume s Krima Mihail Šeremet koji je istakao da će se planovi Ukrajine i NATO za moguću agresiju prema Krimu završiti žalosno po njih. On je istakao da više niko na Zapadu ne može da negira agresivnu suštinu NATO-a.

Podsetimo, predstavnik Ukrajine u Kontakt-grupi za Donbas Aleksej Arestovič rekao je da su vežbe NATO-a „Defender Europe 2021“ neophodne radi uvežbavanja rata protiv Rusije. Prema njegovim rečima, Alijansa je već počela angažovanje i prebacivanje snaga, kao i logističku organizaciju, a glavni fokus su Balkan i Krim.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here