Multinacionalna kompanija Tetra Pak, koja od 1960-ih ima fabriku i u Srbiji, u Gornjem Milanovcu, objavila je da su njeni kupci iz Evrope otpočeli testiranje papirnih slamčica za napitke.

Time je Tetra Pak zapravo postao prva kompanija u regionu koja se bavi izradom kartonske ambalaže koja nudi ovakvu vrstu slamčica za napitke, navodi se u saopštenju.

Kompanija je takođe najavila da namerava da obelodani i podeli svoje inovacije u oblasti papirnih slamčica, kako bi podržala saradnju u okviru industrije sa ciljem pronalaženja alternativa plastičnim slamčicama za jednokratnu upotrebu.

– Ovo je važan korak u ostvarivanju naše vizije da isporučujemo ambalažu koja je u potpunosti proizvedena od ambalažnih materijala biljnog porekla, doprinoseći na taj način kreiranju cirkularne ekonomije sa niskom emisijom ugljen-dioksida i srodnih gasova – izjavio je Adolfo Orive, predsednik i generalni direktor kompanije Tetra Pak.

Dodao je da je kompanija odlučila da ne traži zaštitu patenata na brojna tehnička unapređenja koja je sprovela na opremi i materijalima, već da, umesto toga, podeli svoje inovacije kao javno vlasništvo.

Nove papirne slamčice izrađene su od FSC sertifikovanog papira i mogu se reciklirati zajedno sa ostatkom ambalaže. U početnoj fazi, ove slamčice će biti dostupne samo za dva manja kartonska pakovanja koja se najčešće koriste za pakovanje mlečnih proizvoda i sokova za decu: Tetra Brik Aseptic 200 Base i Tetra Brik Aseptic 200 Base Crystal.

Testiranje papirnih slamčica počeće na ograničenim količinama, uz postepeni rast proizvodnih kapaciteta, u fabrici za proizvodnju slamčica u Lisabonu, u Portugalu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime