Prva liturgija novog vladike

0

Među gostima: Vladika Andrej
 

Obraćajući se nakon liturgije, pred nekoliko stotina vernika, vladika Andrej je podsetio da je trenutak kada je nadbiskup rimokatoličke crkve Beča Kristof Šenborn 27. maja predao ključeve ovog hrama predstavnicima srpske pravoslavne crkve jedan od najvažnijih događaja u ovoj godini za srpsku zajednicu.

 

Pomen kralju Aleksandru

Nakon svete arhijerejske liturgije vladika Andrej je služio i pomen kralju Aleksandru Karađorđeviću povodom 80 godina od njegove tragične smrti.

"Nećemo nikada zaboraviti šta je kardinal Šenborn uradio za Srbe u Beču", poručio je vladika podsetivši da je kardinal istrajao u toj odluci i pored brojnih negodovanja i protesta.

Vladika Andrej je rekao da je drugi važan događaj i imenovanje prvog episkopa sa sedištem u Austriji od strane srpskog patrijarha Irineja i Svetog Arhijerejskog sabora, i treći služenje prve liturgije u ovom hramu.

Podsetivši da je ponikao iz rasejanja, iz Nemačke u kojoj je njegov otac potražio svoj životni put, vladika Andrej je rekao da sebe smatra duhovnim čedom dijaspore.

"Naš patrijarh i Arhijerejski sabor su izabrali mene da budem episkop u Beču i da zajedno rame uz rame kao velika porodica zajednički unapredimo duhovni kulturni nacionalni i društveni život na ovim prostorima", poručio je vladika Andrej dodavši da će ovaj hram biti saborni hram za sve veće pravoslavne praznike.

Svetu arhijerejsku liturgiju vladika Andrej je služio uz sasluženje arhijerejskog namesnika za Austriju Krstana Kneževića, starešine novog hrama sveštenika Jovana Alimpića, sveštenika Draga Vujića, Petra Pantića, Sredoja Dušanića, Aleksandra Žerojića i đakona Miloša Ždralića.

Prvoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je u ime nadbiskupa Kristofa Šenborna biskup Franc Šarl, profesor Erih Lajtenberger iz fondacije "Pro Oriente" i sveštenik katoličke parohije "Maria Namen" Hesus David Jaen Vilalobos, kao i predstavnik opštinskih vlasti Tomas Brandšteter.

Hram u Nojlerhenfeldu, posvećen Presvetoj Bogorodici, izgrađen je između 1733. i 1753. godine pod rukovodstvom neimara Andreasa Pertolda i Volfganga Hilebranda.

Hram koji je Crkvena opština dobila na poklon može da primi više od 1.000 vernika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here