Z. M.
DRAG GOST: Vladika Anderj služio liturgiju

U novom hramu Srpske pravoslavne crkve u Braunauu služena je prva arhijerejska liturgija.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej služio je liturgiju u hramu Svetog apostola i jevanđeliste Marka, u kom su vernici dan ranije dočekali mošti Svetog Zosima i Jakova Tumanskih. Sveštenik Dalibor Brnzej i vernici dočekali su mošti ispred crkve, uz decu u narodnoj nošnji.

– Radost je bila velika u jednom od najvećih hramova Eparhije austrijsko-švajcarske koji je bio tesan da primi mnoštvo naroda koji je došao da se pokloni svetim moštima – preneo je paroh.

Hram je bio prepun i dan kasnije kada je vladika služio liturgiju. Pevnicu je predvodio profesor muzike dr Miloš Nikolić iz Beograda zajedno sa diplomiranim teolozima Božidarom Pavlovićem iz Beograda, Nemanjom Andrijaševićem i Vartolomejem iz Minhena. Posle liturgije, u crkvenoj sali, Kolo srpskih sestara je uz priloge parohijana pripremilo bogatu trpezu. Za vreme ručka dr Miloš Nikolić izveo je nekoliko izvornih pesama sa Kosova što je zadivilo naročito Austrijance koji su prvi put čuli pravu srpsku izvornu muziku.

I lokalni austrijski mediji preneli su informaciju o prvoj arhijerejskoj liturgiji, ističući da je to velika čast za parohiju.

Hram u Braunauu kupljen je od Kapucinskog reda pre nešto manje od godinu dana.