SPC
Prepuna bogomolja: Službom načalstvovao jerej Milunović

Srpska pravoslavna crkva počela je bogosluženja u novom, četvrtom hramu u Beču, koji se nalazi u 12. okrugu (Majdling) i poziva vernike da posećuju svoju crkvu na lokaciji Am Šepfverk.

Po blagoslovu vladike austrijsko-švajcarskog Andreja, prva liturgija služena je na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, a njome je načalstvovao starešina Sabornog hrama Svetog Save, jerej Filip Milunović, uz sasluživanje jereja Miladina Vujkovića i đakona Aleksandra Savića.

Poklon: Krstić svakom verniku

Prva liturgija u novom hramu sama je po sebi bila veličanstvena, a sabranju je prisustvovao veliki broj vernika. Svečanosti praznika pojanjem je doprineo eparhijski hor “Kornelije Stanković” pod rukovodstvom dirigentkinje Ive Mrvoš Anokić.

Jerej Filip je u besedi govorio o tajni praznika Vavedenja Presvete Bogomajke, kao i o istinskom značaju posta, u kom se trenutno nalazimo. On je naglasio simboličnu sponu između praznika Vavedenja (uvođenja Presvete Bogorodice u hram) sa ulaženjem našeg vernog naroda u novodobijeno četvrto bogoslužbeno mesto u Beču.

Uveličali svečanost: Eparhijski hor “Kornelije Stanković”

Na kraju liturgije vernicima je pročitano parohijsko pismo, a kasnije i podeljeno svima ponaosob, a koje je sadržalo sve relevantne informacije za verni narod. U duhu ljubavi, crkvi verni i samopožrtvovani parohijani pomagali su već danima unapred oko priprema za nesmetano održavanje prvog bogosluženja. Vernici su se sa puno ljubavi potrudili da pomognu sveštenstvu da sve prođe dobro organizovano, neko uređivanjem bogoslužbenog prostora, a neko pripremom trpeze ljubavi koja je priređena posle bogosluženja.

Uz pomoć vernika priređena trpeza ljubavi

Vernici su obavešteni da će na početku svakog meseca na oglasnoj tabli hrama i na zvaničnoj Fejsbuk stranici biti prikazan raspored bogosluženja.

Prema tom rasporedu u novom hramu će, na primer, 18. decembra biti održana služba povodom Detinjaca i osveštanje slavskih kolača uoči i na dan Svetog Nikole. Služba povodom Materica biće 25. decembra.

Predata u septembru

Srpskoj pravoslavnoj crkvi je krajem septembra svečano predata župska crkva Am Šepfverk, koja je postala četvrti hram Srpske pravoslavne crkvene opštine u Beču. Hram je lično predao bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn episkopu austrijsko-švajcarskom Andreju.

Crkvu u Majdlingu je Bečka nadbiskupija, u okviru povlašćene prodaje, Eparhiji austrijsko-švajcarskoj dala za 200.000 evra. Ta suma je kao dar, imajući u vidu da je pored hrama dobijen plac od 2.500 kvadratnih metara, da crkva ima više od 1.000 kvadrata na dva nivoa i da dogovor sadrži i tri stana u susednoj stambenoj zgradi.

Crkva se nalazi u stambenoj četvrti u okrugu Majdling, u kom žive brojni Srbi.

Potrebna su velika preuređenja

Neophodna obnova

Sveštenstvo je pozvalo vernike da ubuduće, a po svojim mogućnostima, učestvuju i svojim doprinosom u duhu zajednice pomognu rekonstrukciju i obnovu ovoga hrama koji zahteva velika preuređenja, a koja nisu moguća bez podrške naših vernika.