Pixabay.com

Vlasnici nekretnina u Srbiji imaju još samo nekoliko dana da uplate prvu kvartalnu ratu ovogodišnjeg poreza na imovinu. Rok za plaćanje je 17. februar, a to važi za sve poreske obveznike bez obzira na to što rešenja za porez nisu dobili.

Dakle, svi koji u otadžbini imaju kuću ili stan svoju obavezu trebalo bi da izmire prema vrednostima iz prošlogodišnjeg rešenja, a kada im stigne novo, moći će da uporede i vide da li je potrebno da doplate određenu sumu ili su možda već preplatili potreban iznos, pa će neku narednu ratu moći da umanje.

Porez na imovinu plaća se, inače, kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, tako da rate dospevaju oko 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru. Budući da je 15. i 16. februar državni praznik, plaćanje za prvu ratu se pomera na 17. februar.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja poreza na imovinu predviđena je kazna od 5.000 dinara (oko 42 evra). U skladu s kretanjima cena po kvadratu, smanjuje se ili povećava visina poreza. Veći gradovi u Srbiji podeljeni su na zone, koje takođe imaju različite poreze.