Tanjug

Portparol Evropska Unije Peter Stano pozvao je Beograd i Prištinu da odmah spuste tenzije i da se uzdrže od jednostranih poteza.

On dodaje da se specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, trenutno nalazi u Beogradu gde će se sastati se predsednikom Vučićem, kao i da se Lajčak poslednjih sati čuo sa političkim liderima u Prištini povodom situacije.

Stano je odgovarajući na pitanje o situaciji na administrativnim prelazima između severa KiM i centralne Srbije, poručio da je sloboda kretanja jedna od osnova EU i da se od Beograda i Prištine očekuje da promovišu tu slobodu u regionu.

– Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da spuste tenzije, odmah. Takođe, pozivamo obe strane da svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koje imaju međusobno, uključujući i slobodu kretanja i tablice – kaže Stano.

– EU očekuje da Kosovo i Srbija izgrade atmosferu pogodnu za pomirenje , regionalnu saradnju i dobrobit građana. To je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma kome posredujemo i koji će omogućiti konačnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova – zaključio je Stano.

Na pitanje zašto EU uvek koristi formulaciju ”obe strane” kada poziva na uzdržanost od jednostranih akcija, kada je očigledno ko takve akcije sprovodi, portparol EU kaže da je svaka tenzija nastala kao ”akcija ili reakcija na nešto”.

– Kroz istoriju dijaloga i odnosa Beograda i Prištine videli smo međusobna optuživanja. Zato naglašavamo da se sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog kome posreduje EU i to se odnosi na obe strane. To je jedni put napred. U suprotnom biće stalno konfrontacija, a mi to ne želimo u našem neposrednom susedstvu – zaključuje Stano.

3 KOMENTARA

  1. “Akcija ili reakcija”?! 🙂
    Moralni patuljci, zašto tako nije bilo kada je regularna srpska vojska reagovala na teror Albanaca?
    Dogodine u Prizrenu!!

  2. MA VI STE TA UNIJA OKUPIRALI STE SRPSKU ZEMLJU PODRZAVATE KRIMINALCE BANDIITE DA LI CETE IKADA SHVATITI DA JE KOSOVO SRPSKA ZEMLJA BILA UVEK I DAN DANAS JE A VI SE PRAVITE BUDALE ALI CE ISTINE KAD TAD BICE KO SA TURCIMA POSLE 500 GODINA A SA SIPTARIMA NEKA I TRI PUTA VISE ODLETACE SIPTARI OD KUDA SU I DOSLI HURRRAAAA URAAAA HAAA KARIIII KURTIIIIII

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime