EPA/FLORIAN WIESER
Hajnc-Kristijan Štrahe

Iza afere “Ibica” ne stoji nikakva kriminalna organizacija, a ni obaveštajna služba, sigurni su članovi istražnog tima koji je uspeo da sakupi dosta saznanja o pozadini video materijala koji je “srušio” kako nekadašnjeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea, tako i indirektno austrijsku vladu kancelara Sebastijana Kurca.

Specijalni tim koji se bavi ovim slučajem, kako je saopšteno, do sada je pokrenuo istragu protiv sedam lica, sproveo 40 saslušanja, 15 pretresa stanova i imao uvid u 36 žiro računa.

Prema aktuelnom stanju stvari, najmanje dve osobe planiralo je i sprovelo akciju snimanja videa, pre dve godine na Ibici, u kojem Štrahe jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci i to uz zaobilaženje kontrolnih organa.

Istražni organi naglašavaju da iza toga ne stoji nikakva kriminalna organizacija, pošto su mediji pisali i da bi kriminalna mreža sa Balkana mogla biti odgovorna, ali ni strane službe, jer je bilo i spekulacija da iza svega stoji neka strana obaveštajna služba.

Među osobama koje imaju vezu sa ovom aferom je i Irena Markovič, agent za nekretnine, koja negira umešanost u intrigu protiv Štrahea. Markovičeva se pominjala u ovom slučaju kao osoba koja je spojila “lažnu” rusku milijarderku sa “desnom rukom” Štrahea, Johanom Gudenusom i time omogućila postavljanje “klopke” Štraheu na Ibici pre dve godine.

Nakon što je sve češće pominjana u medijima, izjavila je da je od istražnih organa saslušana, ali kao svedok, a ne optužena za krivično delo. Markovičeva je, u intervjuu televiziji “Puls 24”, rekla da je i nju prevarila navodna Ruskinja, za koju se tvrdi da je Srpkinja. Rekla je da je imala dva susreta sa tom ženom, pre nego što ju je odvela na imanje Gudenusa, koje je navodno želela da kupi.

“Za mene ona nije bila sumnjiva. Delovala je kao veoma samopouzdana žena, koja je odlično govorila engleski, a većim delom pričala na ruskom – navela je Markovičeva dodajući da ruski ne zna pa joj nije ništa bilo sumnjivo.

Navodna Ruskinja, čiji pravi identitet još uvek nije poznat, prema njenim rečima bila je odevena skupom garderobom i postavljala je stručna pitanja.

Mesecima se spekuliše da bi Markovičeva mogla biti saučesnik u postavljanju “klopke” nekadašnjim rukovodiocima FPO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here