M. Karović
Primopredaja priznanja: Vesna Goldsvorti i Matija Bećković

Književnica Vesna Goldsvorti dobitnica je ovogodišnje nagrade “Momo Kapor” za roman “Gvozdena zavesa – Ljubavna priča”. Plaketu od srebra sa motivom školice i novčanu nagradu uručili su joj pesnik Matija Bećković, predsednik Upravnog odbora Zadužbine “Momčilo Momo Kapor” i Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka marketinga i komunikacija Erste Banke koja je od ove godine pokrovitelj nagrade.

– Veoma sam srećna i počastvovana ovom nagradom. Nisam navikla na ovoliko ljudi i na pažnju javnosti. Istina, radila sam u medijima, radiju, ali ovo je drugačije, kad je prisutna i televizija – kazala je dobitnica prestižne nagrade.

Ona je istakla da je veoma ponosna što je prva žena koja je dobila ovo priznanje i izrazila nadu da će se taj broj popraviti od sada pa nadalje. Književnica je izrazila zadovoljstvo što se nakon više od 40 godina vratila u Skupštinu grada Beograda.

– Davne 1980. godine ovde sam primila Oktobarsku nagradu i sada sam ponovo ovde – prisetila se svojih maturskih dana Goldsvorti i dodala da se tako čudesni krug zatvara sa ovom prestižnom nagradom.

Vesna Goldsvorti i Ljiljana Kapor

Ona je dodala da je pre dve godine u Velikoj Britaniji dala rukopis svog romana.

– Nisam sanjala da će roman biti ovoliko aktuelan koliko jeste, toliko da me prosto plaši da govorim o “Gvozdenoj zavesi” – kazala je književnica i dodala da oseća da zavesa pada.

Prema njenim rečima, pitanje je samo gde će pasti.

– Prošli put kad je pala, na Balkan je pala nekakva zavesa od “teksas platna”, to je Momo kumovao, a nadam se da će i sada pasti neka takva mekana, a ne ovo tvrdo, gvozdeno, što na neki način moj roman sluti, a sada visi nad istokom Evrope – kazala je autorka.

Ona je kazala da je sigurna da ne postoji nijedan drugi pisac na svetu koji ima nagradu “Ričard Krošo”, po engleskom metafizičkom pesniku iz 17. veka i nagradu “Momo Kapor”, po piscu proze u trapericama iz 20 i 21. veka.

– Ta je kombinacija samo Vesna Goldsvorti, vraćam se ovde zbog Mome Kapora – kazala je književnica.

Otkrila je takođe da nije nikad upoznala Momu Kapora, ali da joj je otac stalno pričao o velikom umetniku sa kojim se družio davno na Adi Ciganliji i da se seća tih priča.

– Žao mi je što mi je otac nedavno preminuo u oktobru, te nije ovde da prisustvuje dodeli nagrade – rekla je Goldsvorti i zahvalila se samoj Zadužbini “Momčilo Momo Kapor”,
Ljiljani Kapor, osnivaču te zadužbine, stručnom žiriju, izdavačkoj kući Geopoetika i Erste banci.

Decenijama živi i radi u Londonu

Autorka već decenijama živi i radi u Londonu, i samo je zbog ove važne prilike stigla u Beograd da lično primi prestižnu književnu nagradu. Nagradu za književnost su do sada dobili Emir Kusturica, Peter Handke, Dragan Jovanović Danilov, Labud Dragić i Nele Karajlić, a za slikarstvo Vladimir Dunjić, Mirjana Maoduš, Željko Đurović, Vasa Dolovački i Petar Mošić. Na dodeli nagrade u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda okupio se veliki broj zvanica iz sveta kulture i umetnosti.

Dobitnica nagrade sa članovima žirija i upravnicima odbora