Prvi američki stelt napad na Siriju skuplji od misije na Mars!

0

Prvi put korišćen u akciji Vojske SAD: F-22 Reptor
 

Naime, ne računajući cenu aviona, vrednost same akcije i oružja upotrebljenog u njoj iznosila je 79 miliona dolara. To je skuplje od nedavno uspešno završene svemirske misije, u kojoj je Indija poslala prvu letelicu na Mars, a čija je cena iznosila 74 miliona dolara.

 

VIDEO: Stigla i Indija na Mars!

Kako je Indija sa 74 miliona dolara stigla do Marsa?

Vojska SAD je najavila sirijskim zvaničnicima da će izvršiti napad neposredno pre lansiranja satelitski navođenih bombi sa aviona F-22. Amerikanci, naime, nisu baš verovali da će ih sirijska vazdušna odbrana ostaviti na miru dok budu gađali ciljeve terorista iz ISIS-a, pa su morali da upotrebe superbrze Reptore, koji lete na velikim visinama.

Letelice vredne 150 miliona zelenih novčanica uspešno su gađale komandni centar ISIS-a u Rakahu, neposredno pošto su rakete “tomahavk“ pogodile druge ciljeve u tom mestu i Alepu.

– Važno je napomenuti da su ciljevi gađani u Siriji izvršeni bez prethodnih napada na sisteme protivvazdušne odbrane, zbog čega je i bila neophodna upotreba ovakvih stelt aviona – rekao je jedan od američkih vojnih zvaničnika u vezi s prvim korišćenjem F-22 Reptora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here