Koronavirus paralisao je svet, pa i sva sportska takičenja među kojia je i Evroliga čije je nastavak sezone doveden u pitanje. 

Jedan od predloga je da se sezona nastavi u julu.

– Teško je dati neke objektivne procene, jer sve zavisi koliko će dugo pandemija blokirati Evropu – pričao je Bertomeu u intervjuu za Sports.ru.

– Od 12. marta smo morali da suspendujemo sva takmičenja, ali razmišljamo o nastavku. Na poslednjem sastanku pre šest dana razgovarali smo o mogućim problemima sa transportom, zatvorenim granicama, ali smo se usaglasili na koji način takmičenje treba da se nastavi. Klubovi, liga i svi partneri su već osetili određene posledice, kao svi na svetu. Da li ćemo moći da nastavimo i da li će navijači biti na tribinama na jesen? Mnogo je tu faktora. Jasno je da zbog toga klubovi već imaju minus u kasi.

Bilo je negativnih komentara zbog činjenice da Evroliga „preslikava“ NBA ligu kada su u pitanju odluke, čak i u doba KOVID-19.

– Evroliga zaista pokušava da bude kao NBA – prihodi dolaze iz svih krajeva sveta, a klubovi sa ogromnim budžetima su uradili mnogo da se tamo nađu. Zbog toga su finansije jako važne, ali nije fer i korektno da se odluka o nastavku zasniva isključivo na novcu. Pre dve nedelje sam rekao da nećemo dovesti u opasnost zdravlje naših igrača, trenera i sudija, kao i navijača, zaposlenih u dvoranama i stanovnika uopšte. Ako nam nadležni organi dozvole da igramo, daćemo sve od sebe da sačuvamo zdravlje svih učesnika i okončamo sezonu. Ne samo zbog toga što imamo obaveze prema sponzorima, već i prema navijačima. Zbog njih postojimo. U dvoranama ove sezone nikada nije bilo više ljudi.

Kada je na nedavnom konferencijskom pozivu odgovarao na pitanja novinara širom Evrope, Bertomeu nije želeo previše da ulazi u činjenicu da se igrači sve češće bune zbog ideje da se sezona nastavlja.

– Ako pogledate aktuelnu situaciju, jasno će vam biti zbog čega tako misle. Trenutno nema dovoljno dobre podloge za nastavak sezone, zato smo i rekli da će se utakmice igrati samo ako budemo mogli da obezbedimo adekvatne uslove. Naravno, ovo smo diskutovali i sa ELPA, jer bi ugovori morali da važe do kraja jula, ako bi se sezona nastavila. Ono što je važno jeste da su svi pristali da se sezona prekine, ako uslova ne bude. Ali dok postoji nada, imamo obavezu da uradimo sve da se ona nastavi.

Dogovoreno (između Evrolige i ELPA) smanjenje plata ne odgovara svim igračima.

– Iako su neki javno izrazili nezadovoljstvo za ugovore, većina je prihvatila sve bez pogovora. Skoro 300 igrača nastupa u Evroligi. Želim da im zahvalim što su razumeli situaciju, ne samo u ligi, već i u društvu. Znali su da igraju ključnu ulogu u svemu. Međutim, smanjenje prihoda neće dovesti do rešavanja problema, ali će imati pozitivan uticaj na situaciju u klubovima. Dogovor koji je postignut predstavlja samo minimum ispod kojeg se ne može ići i daje garanciju da će ugovori biti poštovani. Postojala je dodatna opcija, a to je da je svaki klub mogao pojedinačno da razgovara sa igračima. Ali to je bio problem, jer ne bismo imali nikakav standard. Ovako imamo sigurnost svih učesnika u dogovoru.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime