Egan Bernal s 22 godine i 196 dana trijumfovao na 106. “Trci oko Francuske”, najčuvenijem biciklističkom takmičenju.

Jul je mesec Kolumbije u sportu. Huan Sebastijan Kabal i Robert Farah su trijumfom u igri parova postali prvi kolumbijski teniseri s trofejem na Vimbldonu, a sada im se u nacionalnoj sportskoj istoriji pridružio i Bernal. Upisao je Kolumbiju na listu zemalja koje su dale pobednika čuvenog “Tura”.

Imao je najbolje vreme (79:52.52) iako nije pobedio ni u jednoj od 20 etapa. S minut i 11 sekundi zaostatka drugo mesto je pripalo Britancu Tomasu, lanjskom pobedniku, Bernalovom savozaču u timu Ineos s Ostrva.

Dvojica su mlađih pobednika u istoriji Tur d` Fransa, a Bernal je najmlađi i posle Prvog svetskog rata. Luksemburžanin Fransoa Faber je trijumfovao 1909. s 22 godine i 187 dana, a Francuz Anri Korne je imao 19 godina i 352 dana kada mu je pripao lovor 1904, na drugoj trci. Isprva ju je završio na petom mestu, sa skoro tri sata zaostatka za prvoplasiranim zemljakom Morisom Garenom, ali devet vozača, među njima i četiri najbolja, diskvalifikovani su zato što je ustanovljeno da su varali koristeći se i automobilskim prevozom da bi sebi skratili muke.

Bernal se uzdigao u nacionalnog junaka, a naročito u rodnom gradu Zipakiri, 30 km od Bogote. Sugrađani su njegov trijumf proslavili na ulicama, a već ima i murala s njegovim likom po zidovima četvrti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here