Z. M.

Prvi maj, koji je ujedno i prvi dan od ukidanja ograničenja slobode kretanja, protekao je u Beču u znaku čak 15 prijavljenih protesta, umesto parade koja je otkazana zbog pandemije.

Prvi veći skup okupio je ispred sedišta austrijske vlade tokom prepodneva oko 400 protivnika restrikcija u borbi protiv korona virusa, a učesnici su tražili hitno ukidanje mera koje ograničavaju slobodu građana.

Među govornicima bili su advokat Roman Šisler i lekar Kristijan Fijala koji su ocenili da je socijalno distanciranje “tortura”.

“Iz medicinskog ugla ne postoji niti jedan razlog da se plašimo virusa”, rekao je lekar Fiala.

Takođe je kazao da je kontraproduktivno nositi zaštitne maske, dodajući da je to čak i opasno, jer doprinose povećanju CO2 u krvi i mozgu.

Učesnici su nosili transparente sa natpisom “Sloboda umesto korona diktature”, a uzvikivali su i “Kurc mora nestati”.

Među protivnicima mera u borbi protiv korona virusa bilo je i desničara, kao što je šef pokreta “indettitarista” Martin Selner.

Pre nedelju dana ova ista grupa organizovala je uprkos zabrani proteste u centru Beča.

Drugi veći protest održan je posle podne u organizaciji više levičarskih grupacija, koje su apelovale na solidarnost sa svim ljudima u borbi protiv korona virusa.

“Apelujemo na solidarnost sa svima koji su još i pre korona virusa bili oštećeni pod patrajarhalnim kapitalističkim sistemom”, poručili su organizatori.

Bilo je i parola sa zahtevom da se otvore granice i da se prime izbeglice, ali i da bogati treba da plate štetu nastalu pandemijom korona virusa.

Inače, organizatori ovog skupa zatražili su od svih učesnika da nose zašitne maske i drže se razmaka od jednog metra, kao što to nalažu mere austrijske vlade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here