Pri 8:7 u setu odluke Švajcarac Rodžer Federer imao dve meč-lopte (40:15) – sledeća četiri poena su pripala potonjem osvajaču.

Prethodni put se na Vimbldonu dogodilo da pobednik spasi meč-lopte 1948, kada je London bio domaćin prvih posleratnih Letnjih olimpijskih igara. Sastali su se Amerikanac Bob Falkenburg i Australijanac Džon Bromvič, koji je imao i tri meč-lopte, ali je u petom setu poklekao sa 7:5.

U istoriji turnirra za grend slem podvig kao Đokovićev prethodno je načinio Gaston Gaudio u argentinskom finalu Rolan Garosa 2004. s Giljermom Korijom. Isto je spasao dve. Naš as i Gaudio su jedini kojima je to pošlo za rukom u eri profesionalizma (od 1968).

Ranije su se takvom znamenitošću okitili Australijanac Džerald Paterson na australijskom openu 1927 (čak pet), iste godine Francuzi Rene Lakost na Rolan Garosu (dve) i Anri Koše na Vimbldonu (čak šest), Nemac Gotfrid fon Kram na Rolan Garosu 1934 (jedna), Britanac Fred Peri na Ju-Es openu 1936 (dve), Australijanac Dini Pejls u Australiji 1947 (jedna) i njegov slavniji zemljak Rod Lejver takođe pred svojom publikom 1960 (jedna).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here