pixabay
Ilustracija

Japanska kompanija Sky Drive obavila je da je prvi javni probni let letećeg automobila sa posadom u Japanu uspeo.

Demonstracija je održana na Tojotinom poligonu, jednom od najvećih japanskih poligona.

Automobil, nazvan SD-03, poleteo je s pilotom, a zatim je kružio oko četiri minuta pre nego što je sleteo na poligon. Takođe biće testiran van lokacije ove godine, a očekuje se da će konačno biti dostupan na tržištu 2023. godine.

– Jako smo zadovoljni što smo samo dve godine nakon osnivanja kompanije uspeli da izvršimo prvi let letećeg automobila s posadom u Japanu, rekao je izvršni direktor Tomohiro Fukuzava, dodajući da im je cilj komercijalizirati takvo prevozno sredstvo.

– Želimo društvo u kojem će leteći automobili biti pristupačno i prikladno prevozno sredstvo preko neba, a ljudi će iskusiti siguran i udoban novi način života, rekao je Fukuzava.

Pilot je upravljao komandama, ali stabilnost i sigurnost osiguravao je računar, a tehničko osoblje neprestano je nadziralo uslove leta i rad aviona, napisali su u saopštenju za javnost na svojoj web stranici.

SD-03 je najmanji električni model za vertikalno poletanje i sletanje na svetu i, prema navodima kompanije, zauzima prostor oko dva parkirana automobila. Visok je dva metra, dugačak četiri metra i jednako širok.

Pogonski sklop sastoji se od električnih motora koji pokreću rotore na četiri mesta. Na svakom mestu postoje dva rotora koji se okreću u suprotnom smeru, a svaki od njih pokreće vlastiti motor. Ima osam motora koji osiguravaju “sigurnost u nuždi”, omogućavajući tako i poštovanje propisanih standarda ili propisa.

– U dizajniranju neistraženog novog tipa vozila poznatog kao leteći automobil, za inspiraciju smo odabrali ključnu reč “progresivno”, rekao je direktor dizajna Takumi Jamamot.

– Želeli smo da ovo vozilo bude futuristično, harizmatično i privlačno svim potencijalnim kupcima, dok u potpunosti uključuje visoku tehnologiju SkyDrive”, dodao je Yamamot.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here