Prvi probni letovi nove ruske rakete „Sojuz-6“ do 2025. godine

sputniknews.com, Vestionline
0
EPA/YURI KOCHETKOV
Foto: Ilustracija

Probni letovi nove ruske rakete-nosača „Sojuz-6“ na kosmodromu „Bajkonur“ trebalo bi da počnu 2025. godine, navodi se u izveštaju „Roskosmosa“, koji je predstavljen predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i prvom predsedniku Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu u parku VDNH u Moskvi.

Izveštaj, koji su pripremili šef „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin i ministar za digitalni razvoj, inovacije i aerokosmičku industriju Kazahstana Askar Žumagalijev, posvećen je realizaciji rusko-kazahstanskog svemirskog raketnog kompleksa „Bajterek“.

Saglasno dokumentu, početak testiranja letačkih sposobnosti rakete-nosača „Sojuz-5“ planiran je za 2023. godinu, a do tada bi trebalo da bude spremna i neophodna kopnena infrastruktura. Očekuje se da će prema projektu „Bajterek“ godišnje biti lansirano do 10 raketa. Troškovi lansiranja su 50 miliona dolara.

U prezentaciji, pripremljenoj uz izveštaj, navodi se da raketa-nosač „Sojuz-5“ može da izvede na nisku Zemljinu orbitu 9 tona tereta, na sinhronu Sunčevu orbitu 5,5 tona, a na geostacionarnu orbitu 2,3 tone tereta, dok raketa-nosač „Sojuz-6“ može na iste orbite da izvede 17, 9 i 5 tona.

Kazahstanski ministar je u svom govoru rekao da se Kazahstan u okviru projekta „Bajterek“ bavi rekonstrukcijom i modernizacijom kopnene svemirske infrastrukture KRK „Zenit-M“. Prema njegovim rečima — sledeće godine će biti razrađena dokumentacija i nacrt projekta. Za 2021. godinu je zakazan početak građevinskih radova, dok će 2022. godine biti spremni za testiranje.

– 2023. godine ćemo biti spremni za lansiranje dve rakete – rekao je on.

Žumagalijev je istakao da će implementacija projekta „Bajterek“ omogućiti da se broj lansiranja sa kosmodroma „Bajkonur“ poveća sa četiri na deset godišnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here