Prvi put angažovane žene za hadžiluk

0

Kako je izjavio neimenovani zvaničnik saudijskog ministarstva zdravlja, očekuje se smanjenje broja hodočasnika iz Saudijske Arabije za 40 odsto, ali ne obavezno i broja hodočasnika iz drugih država, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

 

Više od 10.000 žena angažovano je na raznim poslovima. Doktorke i medicinske sestre će brinuti o zdravlju žena hodočasnika, a policajke će pregledati učesnice hadžiluka za koje se sumnja da imaju eksploziv.

Ovu novinu je lično naložio saudijski kralj Abdulah Bin Abdel Aziz u cilju reforme društva i snažnijeg uključivanja žena u javni i društveni život Saudijske Arabije.

Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije saopštilo je tokom vikenda da je četvoro hodočasnika umrlo od posledica novog gripa, ali istovremeno istaklo da ne postoji razlog za paniku.

 

"Ne postoji rizik od širenja bolesti pošto smo dobro pripremljeni i preduzeli smo sve neophodne mere", izjavio je portparol ministarstva zdravlja doktor Kaled Marglani na konferenciji za novinare.

 

Vlasti Saudijske Arabije savetovale su starijim osobama, trudnicama i ljudima sa hroničnim problemima da ove godine ne idu na hadžiluk.

 

Saudijske vlasti su uložile mnogo novca da bi dolazak vernika na hadžiluk bio bezbedan. Tako će ove godine biti raspoređeno 100.000 pripadnika službe bezbednosti i 20.000 pripadnika službe prve pomoći.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here