Prvi put muziciraju u Americi

0

Slovenski marš Čajkovskog sa orkestrom uvežbavao i Žerar Depardje
 

Sledeći koncert na turneji biće održan već sutradan, u utorak 7. oktobra u 7.30 Klivlendu u državi Ohajo u Severance Hallu (11001 Euclid Avenue, Cleveland, OH, 44106), a na programu će biti Hačaturijan, Hristić i Sibelius. Telefon za kontakte je (216) 231 – 1111 odnosno veb sajt www.severancehall.com.

 

Početak karijere sa Beograđanima

Svetski poznati dirigent Zubin Mehta svojevremeno je imao svoj debi upravo sa Beogradskim simfonijskim orkestrom i jedan je od njegovih najvećih prijatelja koji uvek pruža podršku.

Treći koncert biće održan u sredu 8. oktobra u 7.30 u Music Center at Strathmore (5301 Tuckerman Lane, North Bethesda, MD, 20852). Telefon za informacije je (301) 581-5100 odnosno www.strathmore.org. Na programu će biti kao i prethodno veče – Kačaturian, Hristić i Sibelius.

Četrvti i poslednji u nizu koncert biće održan u četvrtak 9. oktobra u 8 časova uveče u Carnegie Hallu/Stern Auditorium u Njujorku (57th Street and Seventh Avenue, Nenj Džork Citdž). Telefon za informacije je (212) 247 7800 odnosno veb sajt njnjnj.carnegiehall.org ili 57th St. & 7th Ave.

Interesantno je pomenuti da je pre nekoliko dana Žerar Depardje, jedan od najvećih francuskih glumaca, uz ministra kulture Ivana Tasovca koji je bio njegov domaćin, posetio Beogradsku filharmoniju u toku jednodnevne posete Srbiji.

 

Lučić kao pojačanje

Beogradskoj filharmoniji u Čikagu i Njujorku pridružiće se Željko Lučić, srpski bariton koji živi u Njujorku, i to sa arijama iz Verdijevog "Rigoleta" i "Magbeta". Svim koncertima dirigovaće dobitnik Gremija dirigent Muhai Tang.

Depardje je prisustvovao probi programa koji će biti izveden na Američkoj turneji. Oduševljen zvukom orkestra glumac je poželeo muzičarima uspeh na američkoj turneji u prestižnim dvoranama. U razgovoru sa Ketrin Larsen – Megvajer, dirigentkinjom sa kojom orkestar trenutno radi na pripremama za Ameriku, Depardje je razmenio svoja muzička iskustva.

Od Beogradske filharmonije poznati glumac dobio je na poklon dirigentski štap koji je odmah isprobao zauzevši centralno mesto na bini. Orkestar je poslušno sačekao njegov znak za početak, a Ketrin Larsen – Megvajer ga je hrabrila u izvođenju Slovenskog marša, Petra Iljiča Čajkovskog. Ovaj marš deo je programa koji će čuti publika u Čikagu i Njujorku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here