Prvi rođendan “Nemanjića”

0

K. K. Tadić
Prvi nastup u nošnjama: Dečji i omladinski ansambl
 

Zahvaljujući folklorašima letos je registrovano novo srpsko udruženje – Srpsko kulturno i sportsko društvo "Nemanjići". Od kad postoji sekcija folkloraši su pre proslave prvog rođendana imala tri nastupa – za 8. mart, na crkvenoj proslavi u Fridrihshafenu i treći put na Međunarodnoj manifestaciji grada Konstanca. Sva tri puta su nastupili bez nošnji ali u majicama KUD-a "Nemanjići". Za proslavu prvog rođendana uspeli su obezbede dva kompleta nošnji, za igre iz Šumadija i Šopske igre, na šta su veoma ponosni. Društvo za sada ima 80 aktivnih članova (15-oro mališana u dečjem ansamblu) 40 omladinaca u izvođačkom i 25 seniora.

Na proslavi prve godine folkloraša okupio se veliki broj Srba ne samo iz toga grada sa okolinom već sa čitavog prostora Švarcvalda kao i iz jednog dela Švajcarske, kao i veliki broj Nemaca. Sve folklorne grupe su se predstavile prvi put u nošnjama a publika ih je bogato nagradila aplauzima.
Za dobro raspoloženje su bili zaduženi poznati estradni umetnici Bela Rada, Ćira i Joca Đević.

Traže prostorije

Predsednik "Nemanjića" je Slavko Lazić, potpredsednik Milenko Mičić, blagajnik je Dragiša Drujković i sekretar Jelena Đerić. Sa folklorašima vežba koreograf Predrag Sarić iz Štutgarta, a umetnički rukovodioci su Dragan Živković i Danijel Roksandić. Probe su svake nedelje od 12 časova deca, 12.45 seniori i od 13.30 do 15.30 izvođački ansambl i to i iznajmljenim prostorijama turskog sportskog društva u Max Stromeidžer 113. Uprava sa članovima radi na pronalaženju sopstvenih prostorija.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here