Ž. M.
Lider u Volfurtu: Jadranko Lešić

Nije lako biti Srbin na funkciji u Austriji – kaže Jadranko Lešić (42), novi lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO-e) u Volfurtu. Političar poreklom iz Teslića (Republika Srpska) nedavno je izabran za šefa grupe SPO-e u volfurtskom parlamentu.

Time je postao prvi Srbin na čelu političke partije u pokrajini Forarlberg u poslednjih 20 godina. Jadranko priznaje da je ponosan na tu činjenicu. Ona mu daje dodatni motiv da opravda poverenje partijskih kolega i osvetla obraz sunarodnika Srba. Međutim, njegova nova uloga zbog toga će biti još zahtevnija.

Prešao dug put

– Neka niko ne misli da je lagodan posao Srbina na političkoj funkciji u Austriji. Nisam svugde dobrodošao kao Srbin, pogotovo zato što sam preuzeo funkciju lidera SPO-e. Srećom, godinama me podržava mlada ekipa političara. Oni imaju veliko poverenje u mene. Neizmerno sam zahvalan partijskim kolegama, a posebno Mihaelu Pompelu i Peteru Grebencu. Od njega sam i preuzeo predsedavanje našom parlamentarnom grupom – kaže Lešić za “Vesti”.

On ističe da su ga dugo pripremali za novu funkciju. Sedam godina je član odbora SPO-e u Volfurtu. Za to vreme je obavljao mnoge partijske poslove, ali i druge zadatke od interesa za lokalnu zajednicu. Član Opštinskog saveta je od 2015. godine, a bio je i u nekoliko resornih odbora i grupa za unapređenje života u opštini.

Sugrađani su prepoznali njegovo angažovanje i volonterski rad u sportu, kulturi i rešavanju socijalnih pitanja. Sve to, kako tvrdi, radi u želji da stvori bolji svet za svoju i sve druge porodice u zajednici. Najveću podršku mu daje supruga Suzana, sa kojom ima četvoro dece: Emiliju, Juliju, Bogdana i Mihajla. Za njih uvek nalazi vremena iako to nije nimalo lako. Baš kao ni Jadrankov posao.

On, naime, živi u Austriji, a radi u Švajcarskoj. Svakodnevno prelazi granicu i ide u švajcarski gradić Arbon, gde je direktor marketa Migros.

– Nije to mnogo, tridesetak kilometara do tamo i još toliko nazad – kaže Jadranko, kome nije strano da kao direktor zasuče rukave i radi fizičke poslove.

Tako je naučen, baš kao i većina druge dece odrasle u prvoj generaciji gastarbajtera.

– Kao dete i momak pratio sam dešavanja u politici i integraciju naše prve generacije gastarbajtera u Austriji. Moji roditelji tada su bili članovi austrijske države, ali nisu imali pravo glasa – ističe političar srpskih korena, rođen u Bregencu.

Direktan političar

Želja da njegovoj i svoj drugoj deci bude lakše nego njemu Jadranka je i odvela u socijaldemokrate, čiji su principi za njega svetinja.

– Vrednosti SPO-e danas su važnije i vrednije nego ikada. Pravda, sloboda, jednakost, solidarnost i zajedništvo su principi koje SPO-e predstavlja. Moramo i dalje da se zalažemo za njih. Brinem se za dobrobit svih, a ne za interese nekolicine. Pripadam direktnim, neposrednim političarima. Zalažem se za blisku saradnju u zajednici i socijaldemokratiju za dobrobit svih – poručuje uzdanica SPO-e.

Oaza na Fruškoj gori

Jadranko je vezan za Srbiju i RS, a naročito za Frušku goru, gde ima vikendicu.

-U njoj provodim svaki slobodni minut na odmoru. Tu skupljam snagu za sve moje izazove. Volim da šetam po mom voćnjaku i odmaram na Dunavu. Privlači me i dobra domaća hrana u Skadarliji. Obožavam svoju kulturu i radim sve da u Austriji pokažem šta je moja matica. Voleo bih da i mom narodu u matici bude dobro kao i meni u Austriji – poručuje Lešić.

Pola miliona za Srbiju i Srpsku

Jadranko je učestvovao u brojnim akcijama pomoći narodu u Srbiji i RS.

Kolege, direktori Migrosa iz drugih mesta, na njegovu inicijativu, skupile su 500.000 franaka i poslale ih Crvenom krstu u Srbiji i Srpskoj. Za vreme poplava organizovao je 10 šlepera s namirnicima u vrednosti od 120.000 franaka. Osim toga, ugroženima su stigla i tri šlepera školske opreme, kao i medicinski aparati za bolnice. Vlasti Volfurta poslale su vatrogasno vozilo u njegov zavičaj – Teslić.