Prvo zasedanje Radne grupe o Blajburgu

0
EPA/Elvis_Barukcic

Radna grupa koja treba da razmotri činjenično i pravno stanje u vezi ustaškog okupljanja u Blajburgu održala je danas prvo zasedanje, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

– Danas je održana konstitutivna sednica radne grupe koja će narednih meseci analizirati činjenično i pravno stanje. Godišnje okupljanje na Lojpaškom polju predstavlja u višestrukom pogledu izazov za vlasti, ali pre svega za policiju – naglasio je on.

Nehamer je ukazao da mu je zbog toga važno da inicira ukupnu procenu skupa i stvori osnovu za kvalitetno odlučivanje o njemu.

Austrijski parlament je 9. jula usvojio odluku prema kojem treba da se razmotre sve mogućnosti za zabranu budućih skupova u Blajburgu.

S tim u vezi je Nehamer, sredinom jula, inicirao interdisciplinarnu radnu grupu, u kojoj su zastupljeni predstavnici nauke, različitih ministarstva, više bezbednosnih službi, pokrajine Korusska, nadležne opštine, biskupije Koruška, Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora (DoeW).

Analiza radne grupe biće, kako je najavio Nehamer, predstavljen skupštini i lokalnim nadležnim vlastima kako bi je uzeli u obzir prilikom donošenja odluke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here