Prvo zvono u Bernu

0

Odeljenje učenika iz Berna
 

Dopunska nastava na srpskom jeziku prvo počinje u Bernu, pa u St. Galenu, Švicu, Soloturnu, Bazelu i Turgauu, a u ostalim kantonima nedelju dana kasnije.
Dopunsku nastavu na srpskom jeziku u inostranstvu organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Republike Srbije, a ove školske 2014-2015. godine u Švajcarskoj nastavu će izvoditi 10 redovnih i šest honorarnih nastavnika.
 

Kontak telefon za sva pitanja

Predsednik aktiva nastavnika je profesor razredne nastave Jasmina Delić, kojoj roditelji mogu da se obrate za sva pitanja u vezi nastave na srpskom jeziku u Švajcarskoj. Broj telefona Jamine Delić je 076/435 76 18.

Švajcarska tradicionalno ima najveći broj učenika, a srpski jezik učenici izučavaju po posebnom planu i programu za osnovno obrazovanje i vaspitanje u inostranstvu, i to predmete: srpski jezik, moja otadžbina Srbija i osnove kulture srpskog jezika.

Poseban program osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu realizuje se na tri uzrasna nivoa: mlađem (prvi, drugi i treći razred), srednjem (četvrti, peti i šesti razred) i starijem (sedmi i osmi razred) sa fondom od 105 do 114 časova godišnje za svaki predmet.

Na kraju svake godine đacima se upisuju ocene u đačke knjižice, a daju im se i potvrde za švajcarske škole (koje su u većini kantona obavezne) gde im se upisuju ocene iz pohađanja maternjeg jezika.

Redovnim pohađanjem Dopunske nastave na srpskom jeziku, svih osam godina, učenici dobijaju svedočanstva o završenom osmogodišnjem školovanju i sa tim dokumentom mogu da nastave školovanje u Srbiji.

Za nastavno osoblje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbeđuje dnevnike rada u kojima oni vode kompletnu evidenciju o učenicima.

– Prošle godine smo raspisali konkurs za nove nastavnike za rad u inostranstvu. Izabrani su najbolji nastavnici, njih 28, za sve zemlje gde Ministarstvo organizuje dopunsku nastavu na srpskom jeziku, od toga 10 novih nastavnika došlo je u Švajcarsku koja već tradicionalno ima najviše đaka. Pozivam naše drage roditelje učenika koji još ne pohađaju nastavu na srpskom jeziku da ih upišu, da im deca nauče maternji jezik, da se međusobno upoznaju i druže – rekla je koordinator za dopunsku nastavu za Evropu Aleksandra Radović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here