Pexels

Prema istraživanjima sa Harvarda, ovo su toksične fraze koje uništavaju vezu i vreme je da ih osvestite i izborite se sa njima. Kada jedan ili oba partnera počnu da pribegavaju prezirnim opaskama i da komunikaciju “začine” pasivnim uvredama – veza brzo ide ka svom kraju.

Prezir, taj suptilan ali destruktivan način komunikacije sa partnerom, doktorka Kortni Voren, psiholog doktorirao na Harvardu, identifikovala je kao jednog od najvećih neprijatelja ljubavi. Prema Vorenovoj, kada jedan ili oba partnera pribegnu preziru u svojim interakcijama, veza brzo ide ka nepopravljivom pogoršanju.

Prezir, objašnjava dr Voren, ne samo da omalovažava karakter druge osobe, već i uspostavlja dinamiku superiornosti i podređenosti koja podriva sam temelj odnosa. Od pogrdnih komentara do podrugljivih gestova, prezir se manifestuje u raznim oblicima, a svi su podjednako štetni.

Toksične fraze koje uništavaju vezu

Toksična fraza 1 – “Ne zaslužuješ me”

Ova izjava izaziva duboko osećanje inferiornosti kod osobe kojoj je upućena. Time se seje seme ogorčenosti i nejednakosti u vezi.

Toksična fraza 2 – “Prestani da me pitaš, dobro sam, sve je u redu“

Kada se ova fraza koristi umesto otvorenog razgovora o problemima u vezi, ona podstiče pasivno-agresivnu dinamiku koja podriva poverenje i komunikaciju između oba partnera.

Toksična fraza 3 – “Ti si patetičan“

Ove reči, iako mogu biti izrečene u trenucima napetosti, imaju razarajući uticaj na samopoštovanje osobe kojoj su upućene. Jednom izgovoreni, mogu stvoriti nepopravljivu štetu u vezi.

Toksična fraza 4 – “Mrzim te”

Iako ovaj izraz može odražavati trenutna osećanja, njegov dugoročni uticaj može biti razoran. To stvara nesigurnost i sumnje čak i u srećnim trenucima veze.

Toksična fraza 5 – “Vi ste loš sin/ćerka, brat/sestra, otac/majka ili profesionalac”

Napadom na ranjive tačke partnera, pokazujete znake manipulacije i prezira koji podrivaju poverenje i međusobno poštovanje.

Toksična fraza 6 – “Ti si lud“

Gaslighting, kako je ovaj oblik emocionalnog zlostavljanja poznat, dovodi do toga da osoba dovodi u pitanje sopstvenu percepciju stvarnosti, stvarajući konfuziju i nelagodu.

Toksična fraza 7 – “Veoma si zahtevan/na“

Odbacivanjem potreba vašeg partnera vi stvarate okruženje sebičnosti i nedostatka empatije koje slabi vezu.

Kako pobediti probleme koje stvaraju toksične fraze?

Voren naglašava važnost usvajanja zdravih komunikacijskih navika, kao što je korišćenje egocentričnih poruka, izražavanje zahvalnosti i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke. Samo na taj način može se izgraditi odnos zasnovan na međusobnom poštovanju i istinskoj ljubavi. Na kraju krajeva, svesna komunikacija i posvećenost ličnom razvoju su ključevi za održavanje plamena ljubavi živim u bilo kojoj vezi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here