Tanjug
Udar na decu: Đaci evakulisani sa nastave

Nakon što je u 97 beogradskih osnovnih i pojedinih srednjih škola, stigla dojava o podmetnutoj bombi, ista upozoravajuća poruka je upućena palati Beograđanka, ali i niškom aerodromu “Konstantin Veliki”. Pripadnici policije izvršili su detaljni kontradiverzioni pregled i ustanovljeno da je reč o lažnim pretnjama. Miroslav Bjegović, profesor bezbedonosnih nauka, kaže za “Vesti” da je Srbija na udaru specijalnog rata.

On smatra da su sve učestalije masovne dojave, delo zapadnih obaveštajnih centara moći sa ciljem slamanja političke i državne odluke Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića i priklanjanja Srbije odluci EU o uvođenju sankcija Rusiji, ali i distanciranja od Moskve.

– Udarom na decu u školama žele da izazovu paniku i zabrinutost građana i da lažno prikažu da ih njihova država ne može zaštititi i osigurati im bezbednost – ukazuje Bjegović.

Uznemirujući imejl stigao je u školu “Drinka Pavlović” u centru Beograda, gde je roditeljima rečeno da deca ne mogu na nastavu sve dok policija ne završi proveru objekta. Svi đaci evakuisani su i iz OŠ “Dositej Obradović” na Voždovcu. Ista poruka poslata je i školama u velikom broju centralnih gradskih opština, ali i obrazovnim ustanovama u rubnim opštinama kao što su Lazarevac, Obrenovac, Mladenovac i Surčin. Dojave su primile i Srednja baletska škola i Filološka gimnazija, Treća i Peta gimnazija, kao i Prva ekonomska.

Upozorenje da je “na teritoriji škole postavljena ogromna količina eksploziva” ispisano je ćirilicom i upućeno imejlom. Ispod je poruka kojom anonimni autori prete da će uništiti sve oko sebe.

– Čudan osećaj smirenosti kao da čekamo normalan dan, ista rutina kao i uvek. Mrzimo sebe, ali želimo da povredimo svakoga ko nam se nađe na putu. Osećaj da je sve oko sebe samo san nas ne napušta. Ne vidimo razloga da pišemo nešto drugo. Na kraju, možemo reći da nismo prvi i daleko od poslednjih. Ubijaće vas automobilima, bombama, noževima, svime što vam dođe pod ruku. Ološ poput nas uništiće sve oko sebe, jer je svet truo, svi ste truli iznutra – navedeno je u poruci.

U svim ovim slučajevima se, kako za “Vesti” tumači bivši obaveštajac državne bezbednosti Božidar Spasić, apsolutno može isključiti individualni akt nekog deteta, ili pojedinca nezadovoljnog životom.

– Ovo je dobro organizovana akcija, ali je teško utvrditi odakle dolaze dojave jer je softver za slanje imejlova nepoznat, pošto je ugašen još tokom slanja poruka – objasnio je Spasić i podseća da dojave počinju od momenta kada je Srbija donela odluku da Rusiji ne uvede sankcije, samo su za razliku od ranijih sa neba, odnosno iz aviona spuštene na zemlju.

– Neke strane obaveštajne službe vrše psihološki pritisak na Srbiju, a imaju posebne eksperte koji se time bave. Međutim, nove dojave su ozbiljnije od ranijih jer navode koje će sve radnje izvršiti teroristi. To pokazuje da nije reč o običnoj, već o ozbiljnoj obaveštajnoj igri koja nanosi štetu Srbiji. Čak i ekonomsku, jer se zatvaraju tržni centri i aerodromi – ukazuje nekadašnji pripadnik DB.

Nije poznato, kako kaže, da se ovo dešava u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu, pa savetuje da se Srbija obrati za pomoć međunarodnoj zajednici.

– Očito je na delu psihološki rat protiv nas. Posebno zbunjuje činjenica da su dojave o bombama u avionima Er Srbije na neko vreme stale, pošto je Srbija to prijavila međunarodnim policijskim i snagama NATO. Reklo bi se da neko u NATO zna ko šalje dojave – naveo je Spasić.

Sankcije i Kosovo

Ova masovna anonimna upozorenja stigla su samo dan posle sličnih poruka upućenih Zoološkom vrtu u Beogradu i Železničkoj stanici.

– Rekao bih da razlog nije samo u tome što Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Nije isključeno da se vrši pritisak i zbog pitanja Kosova i Metohije – ocenjuje Božidar Spasić.

Miroslav Bjegović kaže da građani Srbije i Beograda treba da budu mirni.

-Treba da veruju svojim službama bezbednosti koje rade danonoćno, boreći se protiv ovakve zapadne demokratije – poručuje Bjegović.

Pojedinačni slučajevi

Masovne dojave “inspirisale” su i pojedinačne slučajeve, pa je tako policija u Kraljevu juče uhapsila S. V. (42) iz tog grada, zbog sumnje da je u nedelju telefonom pozvao dežurnu službu i prijavio da je u jednom ugostiteljskom objektu postavljena bomba. Zaposleni i gosti su evakuisani, a nakon kontradiverzionog pregleda utvrđeno je da je dojava lažna. Osumnjičenom se na teret stavlja krivično delo izazivanje panike i nereda zbog čega mu je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden tužilaštvu.