Puca briselski balon od sapunice

0

Fonet
Šarena laža:Obećanja Srbima još nisu ispunjena
 

ZSO je bio glavni argument kojima je zvanični Beograd, na čelu sa Aleksandrom Vulinom, motivisao Srbe na KiM da izađu na kosovske lokalne izbore održane prošle godine.

Neizvesna egzistencija

Miloš Subotić ističe da su za Srbe na KiM mnogo važnije teme "graničnih" prelaza i zaposlenja.
– Nama je bitno da urade prelaz na severu da ne funkcioniše sve ovako haotično. Potrebno je i da se reši pitanje radnika jer su ljudi uplašeni da li će usled tranzicije ostati bez posla. Na primer, radnici Uprave prihoda se pozivaju da pređu u Srbiju, tako da će doći do iseljavanja – ocenjuje Subotić.

Tek pre mesec dana koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO Ljubomir Marić, koji je od utorka ministar za lokalnu samoupravu vlade u Prištini, saopštio je da je gotov nacrt statuta te zajednice i da su za njegovu izradu korišćeni elementi različitih modela evropskih regiona. Srpska lista je od partnera u novoj vladi – Hašima Tačija i Ise Mustafe zatražila da se dugo očekivani i obećavani ZSO uspostavi u narednih tri do pet meseci.

U sledeće tri tačke Srpska traži poseban tretman prošlih i budućih privatizacija u opštinama sa srpskom većinom, povratak interno raseljenih Srba i nealbanaca i bezbedonosne garancije za to, kao i povratak i zaštitu imovine SPC. Preostalih pet zahteva se odnose na raspodelu funkcija i pozicija članova te liste u Vladi Kosova.

Iako mnogi Srbi pozdravljaju ovakav dogovor, ima i onih koji smatraju da navedeni uslovi nisu prioriteti srpske zajednice na KiM. Čini se, da je takvih razmišljanja više na severu nego južno od Ibra.

– Ovi ciljevi ne odražavaju realne potrebe stanovnika severa i uopšte srpske zajednice. ZSO je neka imaginarna organizacija i o njoj je iluzorno pričati i postavljati je kao prvi uslov jer ne znamo ni šta donosi srpskoj zajednici. Pitanje je vremena kada će pući taj balon od sapunice zvani ZSO kojim su kupovali ljude i obećavali, a od prvog dana su svesni da od toga nema ništa i da ne može da pružiti zaštitu Srbima, barem ne u obimu u kome nam je potrebna – smatra pravnik iz Kosovske Mitrovice Miloš Subotić, dodajući da je "cilj koalicije Mustafa, Tači, Vučić da dovede do približavanja Prištine i Beograda".

– Ali, mislim da će Mitrovica i dalje biti daleko od Prištine. Srpska je u stvari Vučićev eksponent, a ne predstavnik građana koji su ih "izabrali" – kaže Subotić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here