Pucanje Afrike

0

Fotografija Afarskog trougla i okolnog područja

Iz nekih pukotina izbija para temperature i do 400 °C dok se iz drugih širi zvuk ključale magme i miris sumpora. Velike pukotine su duboke po nekoliko desetina metara, a dugačke po nekoliko stotina. Vidljivi su i tragovi skorašnjih vulkanskih erupcija koje su se desile krajem 2005. godine.

Visoravni koje okružuju za sada sprečavaju prodiranje Crvenog mora, međutim, erozije i pomeranje tektonskih ploča polako smanjuju visinu ovog prirodnog bedema.

Lanac vulkana, koji se proteže duž 6.000 km istočnoafričkog procepa predstavlja sliku ubrzanog raspadanja kontinenta. U nekim područjima, oko spoljašnjih krajeva, zemljina kora se već otvorila čime je stvorila prostor za magmu. Iskustvo govori da bi magma morala da se nalazi u kori, ispod pukotina, jer je to ono što se dešava u okeanima.

Međutim, ne samo da je ogroman bazen u Afarskom trouglu izuzetno dubok, već se on nalazi i ispod uspavanog vulkana Badi, nedaleko od mesta pojave magme 2005. godine.

Dr Džejms Hamond, seizmolog sa Univerziteta u Bristolu, kaže: "Na kraju će se razdvojiti. More će poplaviti područje i počeće se stvarati novi okean. Delovi Etiopije i Somalije će se odvojiti, stvoriti novo ostrvo, a mi ćemo imati manju Afriku i veliko novonastalo ostrvo koje pluta Indijskim okeanom".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here