Tanjug
Policija na mestu događaja: Škola u Ugljaru

Novi u nizu incidenata nad srpskom zajednicom južno od Ibra desio se u utorak uveče kada su nepoznate osobe pucale u decu u blizini školskog dvorišta OŠ “Ugljare” u istoimenoj srpskoj enklavi kod Kosova Polja. Kako nezvanično saznaju kosovski mediji na srpskom, pucano je iz vozila u pokretu, a policija je pronašla najmanje dve čaure.

Svakodnevni incidenti

Za Aleksandra Gudžića, analitičara iz Gračanice, taj događaj treba tretirati kao pokušaj ubistva, ali je, kaže, u praksi reč samo o još jednom od incidenata sa kojima se Srbi sa KiM gotovo svakodnevno susreću.

– U Goraždevcu kod Peći 13. avgusta 2003. iz zasede je pucano na srpsku decu koja su se kupala i tada je ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro mališana. U centru Gračanice je, dve godine kasnije, iz automobila u pokretu ubijen Dimitrije Popović. Danas u centru postoji spomenik tom dečaku. Dakle, kod Srba su živa sećanja na incidente, slične ovom u Ugljarima – naveo je on.

Ovakvi događaji su, smatra on, jasna poruka Srbima da ne mogu da se osećaju bezbedno jer su krivi za sve što se dešavalo i dešava na tzv. Kosovu – ističe Gudžić i dodaje da je broj incidenata nad Srbima daleko veći od zvanične statistike, jer mnogi oštećeni iz straha ne žele da prijave da su bili žrtve maltretiranja ili pretnji.

Važnost dijaloga

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je naveo da je u trenutku napada u dvorištu škole bilo troje dece od 13, 15 i 17 godina i da su samo pukom srećom nepovređeni. Podseća da je ovo 331. napad na srpske sredine u južnoj pokrajini.

– To najbolje govori u kakvoj situaciji danas Srbi i svi nealbanci žive. Zato nam je važan dijalog i sve vreme insistiramo na njemu kako bismo sačuvali živote ljudi. Na KiM je potrebna samo jedna varnica da bi stvari otišle u negativnom pravcu. To Aljbin Kurti zna i koristi izazivajući svakoga dana nove incidente želeći da proizvede neodmerenu reakciju naroda na KiM, jer zna da, kakve god krize da izbiju posebno na severu KiM, Zapad će uvek da krivi Srbiju i Vučića – kaže Petković.

Akt terorizma

Miroslav Bjegović, specijalni savetnik za odbranu i bezbednost potpredsednika Vlade i Ministra odbrane kaže za “Vesti” da je pucnjava vatrenim oružjem iz automobila u pokretru u pravcu srpske dece čin osmišljene terorističke akcije sa ciljem zastrašivanja i pretnje po kompletno srpsko stanovništvo. To je, smatra on, poruka Srbima da im životi mogu biti ugroženi u svakom trenutku i da bi iz tih razloga trebalo da napuste svoja ognjišta.

– Nažalost ovo je neskrivena politika tzv. vlade Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem koja se sprovodi godinama unazad pokušavajući da prisilom iseli srpski narod sa KiM. To je politika za koju ne snose nikakvu odgovornost ni sankcije međunarodne zajednice koja nemo posmatra direktno ugrožavanje bezbednosti srpskih građana – navodi on. Naš sagovornik napominje da je ovaj događaj, prvenstveno odgovornost i propust Kfora , Euleksa i Brisela, zaduženih za stanje bezbednosti.

– Ako nisu u stanju da odgovore svom zadatku, neka se izjasne i taj posao prepuste srpskim snagama bezbednosti u skladu sa Rezolucijomn 1244 Saveta bezbednosti UN – kazao je Miroslav Bjegović.

Detalji napada

Kosovska policija saopštila je detalje napada na srpske mališane.

– U momentu kad su bili tačno ispred škole, iz pravca Kosova Polja naišlo je jedno vozilo pikap, svetle boje, čije registarske oznake niko od navedenih osoba nije zapamtio. Kada je stiglo do njih jedna osoba iz tog vozila vikala je nešto na albanskom jeziku, ali maloletna lica ne razumeju albanski i ne znaju šta im je rečeno. Osoba koja je vikala nešto maloletnicima izvadila je pištolj tri puta pucala u njihovom pravcu. Nakon pucnjave vozilo je otišlo u pravcu sela Preoce- navodi se u saopštenju Kosovske policije.

Kritike Stejt departmenta

Kritike na račun Prištine stigle su iz Stejt departmenta u čijem se izveštaju o verskim slobodama na KiM tokom 2022. konstatuje da opštinski zvaničnici Dečana i vlada privremenih prištinskih institucija i dalje ne sprovode odluku Ustavnog suda u Prištini iz 2016. Tom odlukom je manastiru Visoki Dečani priznato vlasništvo nad približno 24 hektara zemlje u okolini manastira. Stejt department podseća da manastiru nije vraćena zemlja i pored ponovljenih apela SPC i međunarodne zajednice.