M. Rajlić
Očarali publiku: Rade Jovanović i Danijela Bjelica

Naš poznati sopran Danijela Bjelica iz Ciriha, priredila je u gradskoj biblioteci St. Galena izuzetno muzičko veče. U pratnji virtuoza na harmonici Rada Jovanovića pesmom je prisutne povela u šetnju od rodnog Niša, preko Šumadije do Skadarlije. Posle divnih starogradskih pesama, Rusiju je dočarala romansama koje volimo, a temperamentnim romskim pesmama podigla je atmosferu u publici koja je pevala sa njom i pljeskala.

Monika Rajlić i Danijela Bjelica

Osim u prelepom pevanju glavne protagonistkinje večeri, posetioci su uživali i u stihovima i glumi. Pesnik Sava Ilić, član uprave Udruženja Srpskih pisaca Švajcarske obogatio je veče svojom poezijom i čarobnim umećem kazivanja stihova, a Slaviša Milošević, glumac pozorišta Horizont, upotpunio svojim neodoljivim šarmom i delovima iz nekih predstava. Koncert je organizovan u skladu sa novim propisima Savezne vlade Švajcarske, a iako se tražila stolica više, jer je interesovanje bilo veliko, u prostorije gradske biblioteke primljeno je samo 40 posetilaca koliko je i bilo dozvoljeno. Sve je organizovano zahvaljujući Vesni Rohner iz Kulturnog udruženja Bodenze i Dragani Zimonjić, koja je vodila program.

Čitav događaj je protekao u divnom raspoloženju i učinio da svi na momenat zaborave na koronu. Atmosfera je bila takva da se svako prisutan osećao kao kod kuće, u krugu starih znanaca. Danijela Bjelica za “Vesti” kaže da joj je pre svega drago što je mini-koncert organizovan uprkos teškoj situaciji zbog pandemije.

Svi zadovoljni: Posetioci i izvođači

– Bilo je fantastično videti punu salu koliko je u ovim vremenima sa mnogo ograničenja bilo moguće i doprineti predstavljanju srpske kulture. Nadamo se da će ovo veče postati tradicionalno i da ćemo sledeći put videti punu salu bez odstojanja i maski i da svi zajedno zapevamo i zaigramo – navodi Bjelica.

Glumac Slaviša Milošević ističe da je u svom sivilu zbog korone ovo bilo pravo osveženje.

– Počev od pesama, kojih je bilo za svačiji ukus i dušu, do recitacija. Naravno ja sam se mnogo uželeo da ispričam nešto publici jer zbog ove pošasti ništa ne igramo tako da je čitavo veče bilo ispunjeno, mogli bismo opet ispočetka. Svi komplimenti organizatorima, nastupi nam zaista fale.

Ograničenje: Koncert pratilo samo 40 posetilaca

Monika Rajlić, članica Udruženja srpskih pisaca Švajcarske bila je u publici.

– Puna sam utisaka, ovo veče je zaista bilo veliko i osveženje i šarolika razglednica umetnosti iz Srbije. U svim teškim uslovima umetnost je uvek ljudima davala snagu da prežive najteže, tako je i sada. Divno veče i atmosfera za nezaborav – oduševljena je Monika.

Dragana Zimonjić se pobrinula da na kraju svi učesnici u programu dobiju i poklone – dama buket cveća, a gospoda vino iz najbolje berbe.

Čarobni stihovi: Sava Ilić

Imamo šta da pokažemo

– Došao sam na poziv Dragane Zimonjić i Danijele Bjelice i zaista mi je drago što sam večeras bio deo programa. Utisci su sjajni, naročito što smo na ovom mestu, gradskoj instituciji Švajcarske predstavili srpsku kulturnu baštinu od pesme, muzike, do poezije i srpskog pisma, glume. Putem naše umetnosti predstavljamo našu zemlju na najbolji način, jer hteli ne hteli zaista uvek treba pomenuti, da je umetnost najbolji ambasador svake zemlje, a naša zemlja ima šta da predstavi. Uspeli smo uprkos sadašnjoj situaciji, da pronađemo modus vivendi za umetničko predstavljanje kako to umetnici i rade u teškim situacijama – rekao je pesnik Sava Ilić.

Dragana Zimonjić

Misli na lepšem koloseku

– Drago mi je što smo i u ovim teškim vremenima iako sa maskama na licu i svim propratnim ograničenjima uspeli da realizujemo jedan ovakav događaj i da uživamo u glasu Danijele Bjelice, stihovima Save Ilića i glumi Slaviše Miloševića. Zahvaljujem biblioteci St. Galena i Vesni Rohner, jer smo zahvaljujući njima imali priliku da se družimo i koliko je to moguće u ovim uslovima usmerimo svoje misli i vreme na neke lepše koloseke – rekla je Dragana Zimonjić.